Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Höstvandra i FBG

Finns det något bättre sätt att hämta andan på än att vandra runt en sjö? Inte om du frågar Lisa Persdotter och Ulla Arvidsson, två vandringsproffs som båda älskar att vandra i naturen och då allra helst i Åkulla Bokskogar.


På gränsen mellan Falkenberg och Varberg ligger det fantastiska området Åkulla Bokskogarlänk till annan webbplats. Här finns tolv vandringsstigar som varierar i längd från 1,6 km till 6 km. Idag har vi parkerat bilen vid badplatsen till Björkasjö och ska vandra en bit på den runda som kallas just Björkasjöstigen och är 5,5 km lång.

- Här finns en sträcka som är helt magisk, med en allé av bokskog precis utmed vattnet, berättar Ulla Arvidsson som är ordförande i Åkulla Bokskogar Intresseförening. Ulla berättar också att det finns ett helt nytt torrdass här på Björkasjöstigen och strax intill ska det byggas ett vindskydd. Det får bästa tänkbara läge här på udden.

- Det kommer bli så fint, instämmer Lisa Persdotter som också är medlem i intresseföreningen och en van vandrare i trakterna. Under några år drev hon ett företag som anordnade guidade vandringar här.

Två kvinnor står på udde vid sjö.

Natt under stjärnorna blev startskottet

Lisa fick upp ögon för vandring tack var en utmaning. En kompis menade att det inte finns någonting bättre än att sova under bar himmel. Lisa hävdade bestämt att det inte kan finnas något bättre att sova i än en varm, skön säng. Prova så får du se, blev svaret. Sagt och gjort, Lisa antog utmaningen och i trakterna kring Sjönevad spenderade hon sedan sin första natt ute under stjärnorna. Det var såklart helt fantastiskt, sov som en stock gjorde hon dessutom. Det var 35 år sedan och det har blivit en lång rad nätter utomhus för Lisa tillsammans med vänner, sambo och syskonbarn sedan dess. Övernattningarna och lägerplatser har varierat från STF:s Fjällstationer, vindskydd, ibland i tält men ofta under bar himmel direkt på bar backe, då upplevs naturen utan ”filter”.

- Folk har nog trott att vi varit lösdrivare, skrattar Lisa vid minnet.

Hon har sedan vandrat sig runt i Sverige; Öland, Dalsland och Skåne men det har också blivit turer till Norge och Österrike.

Lisa Persdotter.

Alltid nära till vandring i Falkenberg

Lisa bor lantligt någon kilometer utanför sin hemort Vessigebro. Här finns oändliga vandringsmöjligheter och naturen utmed Ätran är fantastiskt. Hon håller sig inte bara till skogsstigar, i omgivningarna runt Vessigebro finns en mängd småvägar i ett vackert landskap att utforska och variera i det oändliga. I trakten passerar också Hallandsleden men Åkulla Bokskogar är favoriten.

För den som gillar att vandra vid vatten vill Lisa också tipsa om; Knobesholmssjön, Ljungsjön, Yngeredsforsen och Sumpafallen.

Sjö med höstfärger.

Skogen med fantastiska möjligheter

Ulla Arvidsson började som projektledare för det leaderprojekt som startade i Åkulla Bokskogar 2009. Hon pratar varmt om Anita Fiedler, fd turistchef i Varberg som var drivande i projektet. Anita besökte gärna Åkulla men gick allt som oftast vilse. Hon förstod att här fanns en oas som fler borde få njuta av men då behövdes det anläggas stigar med skyltning. Och så blev det. Länsstyrelsen var med på en gång, i området finns många naturreservat som då skulle bli tillgängliga. Från början planerades sex rundor som sedan blev tolv och dessa stod klara 2012.

- Det var viktigt att det inte skulle bli en led från a till b utan slingor som dessutom är sammanlänkade och går att kombinera. Totalt 66 km vandringsspår finns i området, berättar Ulla och här finns slingor som passar alla. Många anväder slingorna för löpträning, andra tar promenader med hunden. Två av slingorna kan du gå med barnvagn (Kalvsjöstigen och Elvasjöstigen). Dock finns här ingen handikappsanpassad led ännu.

Efter projektets slut hade Ulla fortfarande ett stort engagemang för Åkulla, så att bli ordförande i intresseföreningen var ett naturligt steg att ta.

vandringsskor.

Lisas & Ullas vandringstips:

  • Bra skor. Kompromissa aldrig med det.
  • Karta. Då känner du dig alltid lite tryggare.
  • Extrafika. Du vet aldrig vilka underbara miljöer du hamnar i och kanske vill du inte alls åka hem bara för att magen kurrar. Packa rejält. Och mycket vatten såklart.
  • Lite toapapper och några plåster ligger alltid i fickan.
  • Och det viktigaste: Var i nuet. Tänk inte på vad du ska göra sen. Låt det ta tid att vandra.

Skylt i Åkulla.

Björkasjöstigen

När du vandrar runt den här sjön så kan du uppleva massor av saker. Du passerar naturreservatet Björkekullen innan du når parkeringen. Björkekullen är ett gammalt torpställe som är omgivet av ett naturskönt och småskaligt odlingslandskap. Här finns en mängd skyltar uppsatta som berättat om livet på gården. Du vandrar förbi kulturgården Bråtadal som är vandrarhem och på sommaren kan du köpa en glass här. På sommaren lockar också badplatsen till sköna dopp.

Lyssna på råden ovan och ta bra skor då vissa delar av rundan kan vara ganska blöta. Du kommer kunna njuta av utsikten över sjön under nästan hela rundan och du passerar också igenom naturreservatet Älmebjär. På sluttningarna mot sjön finns mäktiga bergsbranter och här växer det ståtliga bokar. Ett landskap som du kan njuta av året om!

Kika på kartan över Björkasjöstigenlänk till annan webbplats

Läsa mer om Åkulla Bokskogarlänk till annan webbplats

 

Hitta hit

  1. Koordinater: 57.098636, 12.610172


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter