Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Härlig hösthelg i FBG

Få städer är så starkt förknippade med sommar, sol och bad som Falkenberg. Men under de senaste åren har många börjat upptäcka att även de andra årstiderna är fantastiska i den lilla staden vid havet. Här hittar du tre värmande förslag, perfekta att lysa upp den annars så mörka hösten med.


Entrén till hotellet.

Tips 1: Kulinariskt sus & dus i staden

Genom Falkenberg rinner Ätran. Ett landmärke lika välkänt och vackert som stadens många stränder. Precis vid kajkanten, strax innan ån gungar ut och blir hav ligger ett gammalt sjömagasin, det Q-märkta hotellet Hamngatan 27. Det nyrenoverade hotellet har inspirerats av sin historia som sjömagasin, gamla stan och dess omgivningar och de allra flesta av de gammeldags inredda rummen har dessutom utsikt över Ätran. På hotellet möts du av en gemytlig och familjär atmosfär och avstånden till matupplevelser i världsklass är förvånansvärt korta. Spana bara in vad du kan hinna med på en dag:

 

Gäster blir serverade över disken.

Frukost på Borgmästargården

Genom en femminuters promenad från hotellet möter lugnet i Falkenbergs gamla stadsdelar och dess kullerstensgator ganska snabbt uppstickare och utropstecken på den kulinariska Sverigekartan. Eller vad sägs om att inleda en lördag med frukost på det relativt nystartade Borgmästargården mitt i staden? Caféet har hyllats i hela landet och bland annat utnämnts till Årets stjärnskott av White Guide samt nominerats till Årets designpris, den grafiska branschens stora årliga pris. Dess frukost har snabbt hamnat i många livsnjutares hjärtan och från helgens frukostmeny kan man få sig både hemrostad müsli, otroligt populär gröt, Borgmästarns brödpudding och mycket mer.

 

Pizza framför stenugnen på Lilla Napoli.

Lunch på Lilla Napoli

Fortsätter man på den kulinariskt inslagna vägen ligger på andra sidan Ätran den lilla pizzerian som tagit världen med storm. Lilla Napoli huserar i en gammal kiosk, precis bredvid en bilverkstad och den anspråkslösa fasaden avslöjar egentligen ingenting om vilka skatter som serveras innanför dess väggar.

Här möter man Ville och Besmir, två vanliga killar som de senaste åren spenderat all vaken tid med att försöka få till den perfekta napolitanska pizzan. Tusentals degar har knådats till perfektion, studieresor har gått till Neapel och världens alla tomater har synats in till minsta kärna. Den självkritiska och ödmjuka personalen hymlar inte med att deras fokus varken ligger på inredning, komfort eller service. Här stänger man när degen är slut och skulle degen någon dag inte leva upp till killarnas stenhårda bedömning - då öppnar man inte alls. Här möts man av hängivelse och dedikation man tidigare sällan skådat, här fokuseras det endast på att kunna servera dig den optimala napolitanska pizzaupplevelsen.

 

Kock som grejar i köket.

Middag på Köket

För absolut bästa avslut på en kulinarisk dag krävs något storartat. Något som får alla ens sinnen att fullständigt galoppera av lycka och även det hittar vi i den lilla staden. Precis vid tröskeln till havet ligger Falkenberg Strandbad. Ett hotell och spa som under de senaste åren sopat banan med andra spa-upplevelser i Sverige, ja även i hela Europa. Bakom varma pooler, massagerum och värmande brasor ligger Köket, restaurangen med den isländska köksmästaren och den unga personalen som verkligen lägger ner sin själ i att skapa de bästa smakupplevelserna för gästerna.

På Köket erbjuds man ett nytt sätt att avnjuta mat. Här involveras alla sinnen och avsmakningsmenyn som ständigt förändras är innovativ, vågad och otroligt kreativ. Här sitter man till bords länge och förenas med personalen i den delade passionen för mat, dryck, hantverk och en härlig upplevelse som du garanterat aldrig glömmer.

 

Picknick uppdukad vid en brygga med utsikt över Ätrans vatten.

Tips 2: Ullareds sköna omgivningar

Via vägen som är utnämnd till Hallands vackraste når man Gällared. En liten kyrkby i det halländska inlandet. Här är naturen sagolikt vacker oavsett årstid och under höstmånaderna bildar de stora skogarna praktfulla färgexplosioner vid härliga vattendrag som Ätran och Tjärnesjön. Ganska exakt 8 km öster om Ullared hittar man här Gällareds B&B som erbjuder övernattning för friluftsmänniskor, MC-folk, barnfamiljer och allt däremellan. Här bor och driver Gunnel och Göran den före detta prästgården som numera bl.a. inhyser två lägenheter och en pittoresk glasveranda där frukostbuffén avnjuts. På gården finns också en gedigen slogbod, perfekt att sitta i och känna lugnet samtidigt som man skyddar sig mot höstens fallande regn, kanske med en kopp värmande kaffe. 

 

Gällareds B&B.

Sköna höstuppleveleser

Som boende på gården kan man även bada vedeldad badtunna efter en hektisk shoppingdag på Gekås eller varför inte besöka gårdens hantverksbutik? I närheten av Gällared finns dessutom oändligt med naturupplevelser som att fiska i Ätran eller vandra längs vackra vandringsleder. Det kanske mest passande under de mörka månaderna är troligtvis den populära Ljusverkstan hos Gunnel och Göran. När vinden viner runt knuten, när det enda som lyser upp himlavalvet är månen och kylan påminner om ens litenhet på jorden. Då är det inte mycket som går upp emot ljusstöpning i verkstaden. Här är inte det enda man skapar ljus, ljuskronor och andra alster. Här skapar man sig också minnen för livet. 

 

Grusväg ner mot havet.

Tips 3: Öppna vidder och saltstänkta vindar

”Jag trivs bäst när dagen bräcker, där fälten fylls av ljus,
när tuppar gal på avstånd, när det är långt till närmsta hus.
Men ändå så pass nära, att en tyst och stilla natt,
när man sitter under stjärnorna, kan höra festens skratt.”

Så skrev Ulf Lundell 1982 och visst har väl teorierna och de lokala vandringsägnerna ofta viskat om att de där raderna skrivits i trakterna runt Glommen och Morup. Kanske ungefär där Farmors Lada ligger. Detta Bed & Breakfast, en gammal kringbyggd hallandslänga från mitten av 1800-talet, är vackert lantligt beläget och erbjuder tre dubbelrum med dusch och toalett, alla inredda i gammal, lantlig stil. Precis här möter man det som är så förknippat med just Halland. En plats där fälten och åkrarna möter gräs, sand och slutligen hav och havsutsikten går att avnjuta från Farmors Lada året om.

Ett av dubbelrummen på Farmors Lada.

Morups Tånge

Inte långt härifrån ligger det bildsköna naturreservatet Morups Tånge. Här tornar Morup Tånge Fyr upp sig mot Kattegatts horisont där den härdat stått i isande kalla vinterstormar, våta friska höstvindar och varma vindstilla sommardagar sedan den tändes 1843.

Fyren står dock inte ensam i området. Byn Morup och dess omgivningar norr om Falkenberg fullständigt blomstrar av små, väl dolda smultronställenlänk till annan webbplats. Förutom tidigare nämnda naturreservat stöter man här på gårdsbutiker, konsthantverkare, loppisar och mycket mer.

Morups Tånge fyr.

Lyser upp hösten

Under den allra mörkaste delen av hösten är den lantliga gemenskapen än mer tydlig och den återkommande Ljusfesten i Moruplänk till annan webbplats (första lördagen i november) kröner verkligen denna mörka, praktfulla årstid på ett alldeles makalöst vackert sätt. Här har man valt att hylla och fira ljuset, elden och värmen oavsett om det handlar om mathantverk, smide, keramik eller konst och hantverk. Marschaller, eldar, ugnar och bloss värmer och lyser upp en hel bygd under en mörk novemberkväll och över den kyliga halländska landsbygden ligger trots årstiden, en värmande känsla och atmosfär.

Collage från Ljusfesten i Morup.

Skribent: Alex Bennheden


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter