Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Handla reko i Falkenberg

I Falkenberg älskar vi bra mat och att handla lokalt av alla duktiga producenter. Nu finns ett enkelt sätt att handla direkt utan mellanhänder. Du har säkert hört talas om Reko Ring, det har funnits i Falkenberg ett tag. Nytt är dock att utlämningen i fortsättningen kommer att ske på Rådhustorget mitt i stan.


Minns du Kajsa Kavat? Astrid Lindgrens drivna lilla marknadsknalle som hjälpte sin mormor med de hemkokade karamellerna när hon hade brutit benet? Lite den känslan får man när en handlar på Reko Ring. Inramningen är kanske inte charmiga torgstånd. Men möjligheten att komma nära dem som skördat, förädlat, bakat och lagat finns igen. Här kan du ställa frågor som hur djuren fötts upp, hur processer går till eller kanske be om ett recept som passar det du just inhandlat. Helt enkelt en schysst möjlighet att prata med dem som tillverkat maten du äter.

Rotfrukter.

Reko Ring på Rådhustorget

REKO står för Rejäl Konsumtion. Färsk mat, lokalt producerad och av hög kvalité. Varannan onsdag i jämna veckor kan du nu komplettera din vanliga stormarknadshandling med ett superlokalt utbud mitt i stan. Men tänk på att du måste boka i förväg vad du vill köpa.

På Rådhustorget står Sara Wennerström från Solhaga Stenugnsbageri. Hon är i full färd med att lämna ut sina över 30 beställningar.

– Vi har valt att vara med just för att utlämningen sker här på Rådhustorget. Det känns som en himla fin plats och det blir synligt på ett helt annat sätt, säger Sara.

Hon berättar om den stora fördelen jämfört med en vanlig marknad.

– Med det här sättet att handla blir det inget svinn. På en vanlig marknad kommer det lite folk om vädret sviker. Vi kan inte spara brödet. Med Reko Ring så vet vi att vi får sålt allt, bra både för miljön och ekonomin, säger Sara.

Reko ring på rådhustorget.

Miljösmart "ta-till-vara-tänk"

Det här är också en möjlighet för producenter utan någon butik. Eller som privatpersonerna Christer Odenberg och Mii Andersen som hade sin trädgård full av valnötter och tyckte det vore synd om de skulle hamna i komposten.

– Vi fick väldigt mycket valnötter i år så vi testade att lägga ut dem här till försäljning i Reko Ringen. Efter två timmar hade vi sålt allt, så det gick ju väldigt bra, berättar Mii.

Mitt i myllret befinner sig Kerstin som idag testar att handla på Reko Ringen för första gången.

– Jag har köpt ekologiska grönsaker, viltfärs och hounung. Jag tyckte det är bra att utlämningen är här i stan, så slipper man ta bilen, säger Kerstin.

Eva Theiland från Hakaslätts Gårdschampinjoner brukar vara med och hon tror precis som Sara att det blir ett lyft att vara i stan.

– Trots att det bara är andra gången i stan märks det att det blir mer beställningar. Det här är något helt annat än att stå vid ett industriområde som vi har gjort innan. Särskilt nu i juletid, det blir som gamla tiders torgmarknad, säger Eva.
 

Lyktor i mörkret.

Reko Ring Falkenberg – så här funkar det

Gå med i Facebookgruppen Reko Ring Falkenberglänk till annan webbplats. När du är medlem i gruppen kan du se alla inlägg i flödet. Inför varje försäljning annonserar producenterna ut sina varor i inlägg, med pris och information om hur betalningen går till. Du beställer genom kommentera inlägget och producenten bekräftar din beställning. Alla affärer görs upp i förväg så du kan inte handla på plats. Utlämningen sker mellan 18.00-18.45 jämna onsdagar på Rådhustorget i Falkenberg.

För uppehåll eller avvikelser så finns all information i Facebookgruppen.


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter