Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Hälsa i gröna rum

Nog för att trakterna kring Vessigebro är vackra och fridfulla, men här finns mer än så. Faktiskt en hel oas av välmående för både kropp och knopp. Följ med till Sörby Retreatcenter och en grön vision om en hållbar människa i en hållbar miljö.


Tänk vad två par människohänder kan skapa. Tänk vad tydliga mål och fast övertygelse kan ge blomstrande resultat. Paret Liselotte och Vagn Abel har i sanning skapat en magisk rekreationsplats. En fristad för människor som behöver behandling för att läka från stress eller utmattning. En kreativ och inspirerande miljö för vänner eller kollegor att spendera en minnesrik helg eller konferens på.

Växthuset med grönska och grusgångar runt om.

Längtan till naturen

– För mig har naturen alltid varit en viktig livskamrat. Från att jag var liten har naturen varit en kärleksfull famn som jag har krupit upp i, här kan jag fylla på med kärlek, omsorg och empati. Jag har alltid drivits av att fler ska få upptäcka möjligheten att tanka kärlek och livskraft där, berättar Liselotte.

Tillsammans med sin man driver hon Sörby Retreatcenterlänk till annan webbplats, en mötesplats för avkoppling, återhämtning, inspiration och personlig utveckling.

Liselotte Bergenzaul Vagn

En hållbar dröm

Till Sörby, en liten by utanför Vessigebro, kom paret 1994 med en ambition; att göra så små ekologiska fotavtryck som möjligt. Det gäller husen de renoverar, det gäller maten de äter, ja det gäller alla val i livet, stora som små. Hållbarhet är den röda tråden i allt de företar sig.

Gården drivs helt fossilfritt med sol, vind och ved. Här finns rotzonsdamm och bilarna körs på biogas. Med andelar i vindkraftverk blir det grön el. De är till stor del självförsörjande på det som kan odlas. Maten som behöver köpas in är till stor del närodlad och ekologisk och här finns nu ett KRAV-certifierat kök.

Rödbetor i grönsaksland.

Kostall blev kursgård

När paret köpte sin nuvarande gård såg de stor potential i det gamla kostallet. Här byggde de kursgården som de alltid drömt om, med stora glaspartier intill trädgården som de också har skapat. Naturen ska alltid var närvarande på Sörby Retreatcenter, det är den som har den läkande kraften.

Men Liselotte och Vagn var före sin tid. De var redo att erbjuda grön rehab redan 2004. Men först för två år sedan började regionen erbjuda patienter grön rehab på remiss i Halland.

Byggnader på Sörby Retreatcenter.

Så vad är egentligen grön rehab?

– Dagens samhälle har en hög puls. Jag märker det på våra deltagare, att de upplever sina arbetsplatser som stressiga med krav på simultanförmåga och många bollar i luften. Våra hjärnor är inte anpassade efter dagens levnadsmönster och vi mår dåligt som ett resultat på att vi inte vet hur vi ska hantera detta. Här får man hjälp att hitta en återhämtningsstruktur för att klara av pressen bättre, berättar Liselotte.

Istället för att äta tabletter får man vara i naturen. Här används naturen för att väcka egenomsorgen till liv. Liselotte förklarar:

– Deltagarna får leta upp en egen plats i naturen som de går tillbaka till flera gånger. Det som händer då är att de börjar känna sig hemma på platsen och då uppstår en relation med naturen. När man är utmattad finns ingen kärlek för varken sig själv eller någon annan, man är är tömd. Men naturen startar upp ett inre kretslopp av kärlek för en själv. Det kanske låter märkligt. Men det fungerar bra för väldigt många och är bevisat genom forskning.

Grupprum av bersåer på Sörby Retreatcenter.

Mängder av möjligheter

Det händer massor med saker på gården. Här hålls yogakurser, retreater, föreläsningar och matlagningskurser. Kompisgäng är välkomna att boka in sig att antingen laga mat på egen hand eller med kursledning. Det går att sova över i ett vackert gammalt hus. Sörby Retreatcenter tar också emot många konferenser. Här finns fantastiska gröna grupprum i trädgården.

– Det har effekt. Många upplever det som en kreativ och skön miljö, säger Liselotte.

Man kan skräddarsy efter behov. Antingen hyr man bara lokaler och mat eller så bokar man in en kurs också. Liselotte håller kurser framförallt i nonviolent communicationlänk till annan webbplats.

Här finns också fina omgivningar med ett kulturlandskap med bronsåldersgravar och Hallandsleden går precis förbi.

Stora salen på Sörby.

Låt oss prata mat

En viktig del av verksamheten är att inspirera kring den vegetariska maten.

– När man har fokus på hållbarhet gäller det även människan. Hur blir vi mer hållbara? Ett sätt kan vara att äta mer vegetariskt. För att bättre hushålla med jordens resurser behöver vi minska vårt köttätande. Men det handlar även om vår hälsa. Det finns fantastiskt mycket fint att hämta där och det är fantastiskt gott, säger Liselotte.

Matlagningskurserna med olika gästkockar är väldigt populära. Så är det också mycket mer okej att inte äta kött idag. Såklart söker främst de som redan är intresserad av vegetarisk kost sig hit för att lära sig mer.

– Men vi har haft skeptiker som tvivlat på att de ska bli mätta utan en köttbit på tallriken. Men de ändrar alltid uppfattning. Ingen har någonsin gått hungrig härifrån, ler Liselotte.

Kokbok.

Egen kokbok

Kokboken Omställning i köket - mat för en vacker värld kom av alla frågor om att få recepten på det som serveras på kursgården och från matlagningskurserna. Liselotte har alltid gillat att skriva och med hjälp av dottern Chitra så var det bara att börja knåpa på en kokbok. Det kom även att handla om den omställningen vi behöver göra i köket för att få en mer hållbar livsstil.

– Maten har stor inverkan på miljön. Som enskilda individer kan man påverka utvecklingen och det vill vi uppmuntra till. Vi kan göra så mycket, allt från vilka livsmedel vi väljer till hur mycket vi slänger. Boken blev en bra möjlighet att få berätta om hur vi tänker här, berättar Liselotte.

Hon bjuder också på ett bra tips ur boken som passar i tiden när fläderbären är gröna:

Fläderbär.

Kapris på fläderbär

Det här behöver du:
3 dl gröna fläderbär
5 dl grovt salt

Ättikslag:
1 dl ättiksprit 12%
1 1/2 dl vatten
1/2 dl honung

Gör så här:
Repa av de gröna bären från kvisten. Häll saltet och bären i en skål. Låt stå några dagar tills saltet vätskar sig. Skölj bären noga i vatten och häll i glasburkar. Koka upp lagen och häll den över bären.

Kokboken kan du köpa härlänk till annan webbplats

Fjäril på blomma.

Må bra-inspiration

– Människor längtar efter enkelhet och att må bra både mentalt och fysiskt. Vi kan hjälpa till i hela det fältet och erbjuder kurser i hur man kan tänka om sig själv för att må bättre och vi kan guida i hur man lägger upp kosten för att må bättre, avslutar Liselotte.

Det räcker faktiskt med att strosa runt i omgivningarna på gården för att ett lugn ska infinna sig. Fjärilar slår följe på min tur genom trädgårdens grönsaksrader och blomsterängar. Det är en oas för människor men också för djur, inte minst våra små vänner som bin och humlor. De surrar konstant och är liksom i takt med allt annat på gården som jobbar för en hållbar framtid.

Text & bild: Caroline Andersson

Hitta hit

  1. Sörby Retreatcenter, Vessigebro

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter