Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Grannarna som gjort Falkenberg till Sveriges Nashville

Ulf Dahlgren och Anders Gustafsson, grannarna från Granstigen har levererat över 200 artister till Falkenbergs musikscen sedan starten 2011 - och de har inga planer på att sluta.


1991 blev de grannar, Anders och Ulf. Ett gemensamt, nästintill nördigt musikintresse förenade dem och numera har de till och med en bar uppbyggd mitt emellan de båda fastigheterna på Hjortsberg.

– Ja, och vi fick göra ett hål i häcken när vi hade den första Rootsy-festivalen. Då bjöd vi alla artister på mat och förrätten åts hos Ulf och varmrätten hos mig, berättar Anders.

– Vi kallar den för grannbaren, säger Ulf. Vi tänkte ett tag på ”granbarren”, men det kunde ju bli lite vilseledande, fortsätter han.

Anders och Ulf i Granstigen Promotions.

245 artister och band

2011 startade de Granstigen promotion, en slags filial till Malmö- och Norrtäljebaserade Rootsy Music som bokar spelningar åt så kallade Americana-artister i Skandinavien. Sedan starten har det blivit 131 spelningar med 245 olika artister i Falkenberg.

– Man kan säga att musikstilen blev en slags punkrörelse som föddes ur musikscenen i Nashville och numera hittar man både blues, country, soul och rock när man lyssnar på Americana, säger Anders. Det banden ofta har gemensamt är en yrkesstolthet. De är ödmjuka och ger alltid allt, oavsett om de spelar för 2000 personer eller 200, fortsätter han.

– Jed Hilly som arrangerar americanafestivalen i Nashville har sagt ”Om du kan känna dammet genom öronen så är det Americana”, fyller Ulf i.

Fortfarande ideellt

Det är inte sällan grannarna och kollegorna gör just det, fyller i varandras meningar. I alla fall när det kommer till musiken. Bandnamn flyger genom luften som om det vore syre och engagemanget och det brinnande intresset är omöjligt att ta miste på.

– Vi gör fortfarande det här ideellt, berättar Ulf. När vi har fredagsspelningar så tar vi ledigt från jobbet runt lunch. Sedan bygger vi upp lokalen, råddar, är med vid soundcheck och äter gemensam middag innan det är dags för spelning och rivning, fortsätter han.

– Vi har verkligen lärt oss ”by doing”, berättar Anders. I början hade vi fula tavlor och kaktusar på scenen. Nu har det blivit en helt annan känsla. Tryckhallen och Hwitan är uppskattat och vi är måna om att både artister och gäster ska trivas. Falkenberg uppfattas av artisterna som en pärla och många kommer tillbaka, fortsätter han.

Entrén till Tryckhallen.

Trogen publik

Nu anordnar de konserter i Falkenberg för nionde året i rad och publiken är trogen.

– Ja, det har blivit en social träffpunkt, säger Anders. Dels kommer det stammisar från Falkenberg, Göteborg, Småland och Skåne. Men numera dyker det upp nytt folk varje gång också, fortsätter han.

– Nu har vi en bra snittpublik, fyller Ulf i. Det funkar väldigt bra med Alf och Johan på Hwitan och Magnus på Hire Sound har fått till ett kanonljud i Tryckhallen där spelningarna oftast är. Så länge det finns bra och trevliga band så fortsätter vi att köra på. Det är fortfarande kul hela tiden, fortsätter han.

Prisade arrangörer

Troligtvis är deras ideella arbete uppskattat bland musikälskare både i och utanför Falkenberg. 2016 blev de tilldelade Hallands Nyheters kulturstipendium för deras kulturgärning.

– Jag tror att det är unikt för en liten stad som Falkenberg att ha en sådan här musikscen, säger Ulf.

– Vi ser oss lite som en ”Live music capital of Sweden”, säger Anders. Vi vill att det här ska vara en musikstad med en levande scen. Här finns en gemensam drivkraft oavsett om det handlar om mat, kultur eller musik. Alla drar åt samma håll och det tror jag lyser igenom, fortsätter han.

Entrén till Rootsy-live spelning.

Två snabba:

Bästa Rootsy-konsertminne:

– Varje gång vi cyklar hem efter en spelning tror jag vi säger att ”det här var topp fem”, säger Anders och skrattar.

– Ja vi har nog minst femtio band på vår topp tre-lista. Men om vi ska nämna några så har Rolling Rootsy-festivalerna varit fantastiska, Deadman och Temperance Movement har också varit kanon, fortsätter Ulf.

Drömbokning:

– Vi har redan haft flera drömbokningar har det visat sig. Artisterna vi har är alltid hungriga och vill mer. Då levererar de i stort sett alltid. Flera artister vi haft har blivit kommersiella framgångar och under året kommer flera akter som spås en lysande framtid, berättar Ulf.

– Om vi ska nämna några önskemål vore det kul att få hit Brian Wright, Paul Thorn och JJ Grey & Mofro, men det är nog ingen som vet vilka det är, säger Ulf.

– Daniel Norgren är en svensk önskeartist. Och skriv att det inte är omöjligt att Bruce Springsteen kommer, säger Anders med ett leende.Skribent: Alex Bennheden

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter