Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

God mat - även i framtiden

Falkenberg har de senaste åren stått i rampljuset som ett av de mest gastronomiskt storslagna stjärnskotten på Sveriges Västkust. Mycket tack vare de restauranger och matkreatörer som syns, hörs och förknippas med staden vid havet. Till sin hjälp har de dock dem som i skymundan arbetar för ett långsiktigt och hållbart kulinariskt Falkenberg.


Mikael Jidenholm, odlare på Ugglarps Gröntlänk till annan webbplats, är en av Falkenbergs mest omtalade producenter av varor till butiker, restauranger och konsumenter. Han är uppvuxen vid havet i Ugglarp och fick sitt första växthus när han var 6 år gammal. Att det är odling han brinner för är en underdrift.

– Jag startade min första gårdsbutik när jag var 12 år, berättar Mikael. Det enda jag läst i livet är Kalle Anka och frökataloger, fortsätter han.

Brinnande nördighet

Den lilla grönsaksodlingen i Ugglarp, som ligger precis där havet möter den halländska myllan, har gjort en enorm resa. Från att ha varit en liten lokal grönsaksodlare och handlare till en av Sveriges mest innovativa kreatörer av odlade varor vilka idag kan hittas på vilken exklusiv restaurang som helst i Sverige.

Det som driver Mikael är en brinnande nördighet och en vilja att söka, testa och prova.

– Vi kom till en punkt där vi beslutade att jobba mot de mest krävande kunderna som finns, restaurangerna, berättar Mikael. Det snurrade på bra, kockar hörde av sig om trender och förfrågningar. Vi nördade mer, letade mer, skickade efter fröer över hela världen och odlade allt möjligt, fortsätter han.

 

Gårdsbutiken hos Ugglarps Grönt.

 

Brukat samma jord sedan 1600-talet

Nordost om Falkenberg, på Tångagårdlänk till annan webbplats utanför Långås arbetar makarna Catarina och Bengt Nilsson samt deras son Ivar. Här odlas KRAV-certifierade grönsaker i harmoni med naturen, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Till skillnad från Ugglarps grönt så levererar Tångagård sina största kvantiteter till andra packerier som i sin tur packar till livsmedelsbutiker som Coop, ICA och Axfood. Men här finns också en gårdsbutik. På sommaren och hösten kan man känna närheten till jorden på riktigt genom att vandra ut i de vackra odlingarna och skörda sina egna grönsaker som självplock.

Bengt är född och uppvuxen på gården och hans familj har brukat jorden sedan 1600-talet.

– Min önskan har alltid varit att kunna vara bonde på heltid, berättar Bengt. Gården var på 12 hektar när vi tog över för 30 år sedan men sedan dess har konsumenterna börjat efterfråga alternativodlat. Uppskattningen från våra kunder har uppmuntrat oss till att utöka och utvecklas, fortsätter han.

 

Gräslök växer i rader.

 

Odlar ogräs

I skrivande stund odlas det för fullt i Halland och Ugglarp med sina havsnära fält är inget undantag. Under sommarmånaderna sätts det minst 1-2 olika sorters grödor i marken om dagen för att klara av efterfrågan resten av året. Men det som verkligen går åt är ogräset.

– Nouma i Köpenhamn startade en trend där de lade allt möjligt på tallriken, även sådant som vanligtvis inte sågs som mat, berättar Mikael. Vi kände verkligen igen vårt hållbara tänk i trenden och idag består en stor del av vårt odlande av sådant många bönder ser som ogräs, fortsätter han.

 

Hållbarheten viktig

Ugglarps Grönt ses som pionjärer inom branschen och de är inte rädda att sticka ut hakan. Inte minst när det gäller deras odling av ”ogräs” men även när det gäller förädlande av andra produkter och utvecklingen när det gäller till exempel gödsel. Idag tar Ugglarps Grönt hand om all Falkenbergs Kommuns kompostavfall, ca 3000 m3 om året. Varför är det då så viktigt med ett långsiktigt och hållbart tänk?

– Jag har sett vad som händer i till exempel Holland, där ivern i att nå volym innebär konstgödsel och att marken till slut kollapsar. Som en människa utan skelett. Det innebär att inga näringsämnen är kvar i jorden och till slut kan man inte vända jorden mer och man får börja om. Det är en lång och kostsam process. Man måste tänka smartare och använda det man har.

Nyskördade grönsaker

 

Odlar för efterkommande generationer

Även familjen Nilsson på Tångagård har samma syn på hållbarhet. De startade med KRAV-certifierad odling redan 1987.

– Vi jobbar hårt och målmedvetet för att bibehålla och förbättra jordens långsiktiga förmåga att producera mat på. En biologisk mångfald är grunden för en hållbar tillvaro, säger Catarina. Vi har inte ärvt jorden från våra förfäder, vi förvaltar den till efterkommande generationer, fortsätter hon.

 

Vill kunna odla allt

Idag säljs större delen av det odlade i Ugglarp till restauranger. Men trenderna förändras.

– Sedan några år tillbaka är det trendigt att äta grönsaker, säger Mikael. Och numera är det viktigt för konsumenterna att det de köper är odlat direkt av oss. Folk har blivit mer medvetna och inser att närlevererat inte är detsamma som närproducerat. Jag har en idé om att bygga otroligt många växthus, förlänga säsongen till butikerna och skapa ett medelhavsklimat även här. På sikt är målet att vi ska kunna odla allt själva, allt från citroner till fikon. Vi har alla fördelar och förutsättningar här i Falkenberg. Här finns ett logistiskt flöde, en lång säsong med milt klimat vid havet, olika sorters jordar, insjöar och mycket folk i rörelse.

Skribent: Alex Bennheden


Vi rekommenderar

Relaterat