Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Gå på Vallarna

Ja, det är så en säger. Och då vet sisådär 1,3 miljoner vad som menas. Så många har nämligen besökt vad som brukar kallas Sveriges vackraste friluftsteater genom åren för att skratta och njuta av sommaren.


Kanske är du en av de där 1,3 miljonerna och då har du full koll på läget. Andra kanske undrar vad det egentligen betyder att "Gå på Vallarna". Låt oss presentera detta traditionsrika sommarevenemang lite närmare med hjälp av två stammisar, en som varje år sitter i publiken och en som i princip alltid står på scenen.

Bild över doktorspromenaden med inflikat foto på Kristina och Tomas.

En sommarfavorit

Vallarnas friluftsteater har ca 50 000 teatergäster om året. De allra flesta är så nöjda med sin upplevelse att de kommer tillbaka år efter år. En sån borde veta vad det innebär att "Gå på Vallarna" tänkte vi och tog en pratstund med stamgästen Kristina Ringström. Hon bor i Stockholm men har ett sommarställe i Halmstad. Varje sommar, i slutet av juli när sommaren är som bäst, gör hon ett obligatoriskt besök på Vallarnas Friluftsteater.

– Ja, det är tradition sedan 10 år tillbaka. Jag och min man Tomas brukar ladda redan på morgonen med en champangebrunch, sedan bär det av till Falkenberg, berättar Kristina.

Kristina lyckas sätta huvudet på spiken med vad det är som gör besöket på Vallarna till något mer än en teaterupplevelse.

– Jag har alltid gillat fars och har sett en hel del under åren. Men det är något visst med Vallarna. Det är en så fantastisk stämning där. Man får alltid skratta till en superbra ensemble och det är en höjdarkvalité på alltihopa. Det spelar egentligen inte så stor roll vad årets pjäs heter eller handlar om. Det är alltid bra. Sen är det platsen också. Det är så vackert att sitta under träden och se på Ätran som flyter förbi bakom scenen. Det är verkligen sommar för oss, berättar Kristina.

vallarnas restaurangtält.

Mer än teater

Kristina och Tomas varierar sina matupplevelser som hör till trippen till Falkenberg. Antingen äter de i restaurangtältet på Vallarna eller blir det i centrum på någon mysig restaurang. Ibland tar de sig ner till stranden och har picknick. Går man på eftermiddagsföreställningen kan man sedan njuta av en skön kväll vid havet och solnedgången på Skrea strand.

När vi frågar om hon har något Falkenbergstips att kombinera teaterbesöket med säger hon att man bara måste ta en promenad.

Doktorspromenaden är så fin. Många passar på att gå en liten del av den under pausen i föreställningen. Men det är verkligen värt att går runt hela. Strandpromenaden är också trevlig. Stannar man lite längre och vill övernatta så är Falkenberg Strandbad ett bra tips, tycker Kristina.

Falkenberg Strandbad.

Sann veteran

En annan som har bra koll på farsen men från ett helt annat perspektiv är Jojje Jönsson. Han bor i Falkenberg och har varit med sedan 1996. Hans mest kända karaktär, som dykt upp titt som tätt genom åren, är brevbäraren Dag-Otto, som också är mångas favorit med nästan 300 000 följare på Facebook! Men Dag-Otto får ligga på hyllan i år och det är inget som Jojje sörjer över.

– Det är alltid kul att mejsla fram en ny figur, säger Jojje. Nu ska jag blåsa liv i en oerhört engagerad och frågvis försäkringsman som heter Jerker. Jag har koll på utsidan och nu ska jag göra det roligaste; slipa fram insidan!

Jojje Jönsson som karaktären Jerker i Stulen kärlek.

Moderna tider i Stulen Kärlek

– Det är spännande med årets föreställning eftersom den utspelar sig i nutid, berättar Jojje. Vi försöker alltid hitta på något nytt. Förra året bjöd vi på både sång och dans. Det är roligt om vi lyckas överträffa våra gästers förväntningar, särskilt stammisarna som tror att dom har koll på oss, säger Jojje och ser lurig ut.

Årets föreställning är nära nog en återförening av Stefan & Krister som startade alltihop. I år ser vi Stefan Gerhardsson på scen och Krister Klasson har skrivit manus till Stulen Kärlek.

– Det är kul! Krister har skrivit många av våra föreställningar, men inte så många som jag tror jag, skrattar Jojje.

 

Jojjes Falkenbergstips

När vi frågar Jojje om vad han skulle kombinera sitt besök på Vallarna med om han kom resande så är det:

Vy över sandheden.

Morups Tånge

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter