Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Falkenbergs-fotboll på frammarsch

Under många år har grannkommunerna Halmstad och Varberg setts som två storebröder gällande halländsk herrfotboll. Men med tre lag i division två och ett i Allsvenskan inför årets säsong är Falkenberg nu den dominerande brodern i den halländska syskonskaran.


De fotbollsspelande damerna i Falkenberg befinner sig inför årets fotbollssäsong i någon form av uppbyggnadsfas. De flesta huserar i division tre och neråt. Förvisso imponerade bland annat Stafsinge som efter en kanonsäsong valde att först att tacka ja till en division 2-plats men bara för att sedan behöva lämna återbud. Var de nu hamnar i seriesystemet är i skrivande stund oklart. Stadens stolthet IF Böljan Falkenberg åkte dessutom ur elitettan med dunder och brak utan en enda vinst under föregående säsong.

En mer positiv trend syns däremot inom Falkenbergs herrfotboll. Med Falkenbergs FF i Allsvenskan och inte mindre än tre lag i division 2 Västra Götaland genom Vinbergs IF, Stafsinge IF och Ullareds IK. En gemensam nämnare, från i alla fall tre av lagen, är ingen mindre än Peter Berta, fd spelare i FFF och fd tränare i både Vinberg och Stafsinge.

– Jag tror att det kan komma att bli många fina publikmatcher i år, konstaterar han med ett leende.

Porträttbild på fotbollsprofilen Peter Berta

Legend i Falkenberg

Peter Berta kom från Ungern till Sverige 1994 efter att ha blivit värvad av Brage. Så småningom fick han provträna med Falkenbergs FF där han hamnade 1996. Han blev en del av ett profilstarkt lag som verkligen satte FFF på den svenska fotbollskartan de kommande åren.

– Det är otroligt små marginaler i fotboll, berättar Peter. Vi gick upp i Superettan genom den klassiska ”Snömatchen” 2002 men det jag minns nästan starkare var när Jens Josefsson (numera Wolfhagen) räddade oss kvar i division 2 säsongen tidigare med ett långskott mot Leikin i den 94:e matchminuten. Hade inte det hänt kanske fotbollen i Falkenberg sett helt annorlunda ut idag. Det är väl de små marginalerna som är en del av tjusningen antar jag, fortsätter han.

Framgångsrecept

Efter de framgångsrika åren med FFF kom Peter till Vinbergs IF, först som spelare och assisterande tränare sedan som huvudtränare. Där kom han att stanna i 12 säsonger.

–Vinberg hade fallit ner från division tre och och behövde bygga långsiktigt och på eget material. Vi lyckades få en stabil trupp med många egna unga spelare i skolåldern och när vi väl klev upp i division tre igen var det som att spela med ett ungdomslag i en seniorserie. Det var tufft, men med det lades en bra grund helt enkelt.

FFF jublar efter mål

FFF:s framgångar smittar

Peter Berta menar också att FFF:s goda resultat varit en del i stadens framgångsrika fotbollsrecept.

– Jag tror absolut att FFF varit ett dragplåster som triggat många unga killar. Sen har vi korta avstånd till bra fotboll, vi ligger väldigt fint geografiskt. Det är en fördel när allt finns inom räckhåll på hemmaplan och att ungdomar känner att deras mål är nåbara. Skulle det inte räcka ända fram finns de mindre lagen i staden som är duktiga på att fånga upp och förvalta dem.

Negativ trend på landsbygden

Samtidigt som flera lag skördar framgångar i högre divisioner så ser man dock en negativ trend bland landsortslagen i Falkenberg. Fler och fler lag försvinner eller tvingas slås ihop. Lokala exempel på detta är till exempel Långås/Morup och Vessigebro/Ätrafors som till säsongen 2019 även slås ihop med Ginsten.

– Jag har en fantastisk respekt för ledare och tränare i de mindre klubbarna för det enorma arbete de lägger ner och deras vardag, säger Peter. Det är svårt att hålla föreningar vid liv med bara ett herr- och damlag och försvinner landsortslagen så försvinner ungdomslagen också. Där ligger den stora utmaningen. Dessutom vore det otroligt tråkigt om så många fina arenor skulle behöva försvinna, fortsätter han.

Eldsjälarna blir färre och färre

De eldsjälar som förr lade 30 h extra i veckan på lokala små idrottsplatser runt om i kommunen blir färre och färre. Frågan är hur föreningarna får kraft att klara sig långsiktigt.

– Jag tror att landsortslagen behöver hitta unga ledare som kan tänka sig att lägga ner tid på att få ungdomar att stanna kvar i föreningarna, säger Peter. Samtidigt måste man också lyckas behålla sina gamla trotjänare inom föreningarna för att kunna behålla och förstärka klubbkänslan. Kanske borde fler spelare återvända till sina rötter på slutet av sin karriär och ge tillbaka till sina gamla föreningar, antingen som spelare eller ledare, fortsätter han.

fotbollstabell division 2

Årets säsong

Peter Berta ledde förra säsongen Stafsinge upp i division 2. Succétränaren tar det dock lugnt i år, istället blir det mer tid med familjen och kanske en och annan match som ska ses från läktaren. Men vad tror den numera opartiske Berta om Division 2 Västra Götaland i år?

– Det blir ett intressant år. Alla har förstärkt sina trupper. Vinberg har behållt och lagt till och Stafsinge vet jag har en mycket bra mix av spelare. Ullared har haft en stor omsättning på spelare men visat sig vara duktiga på att överleva. Det är också kul med andra halländska klubbar som Halmia och framförallt Onsala som jobbat mycket långsiktigt.

Aktuell tabell Division 2 Västra Götalandlänk till annan webbplats

Divison 2-säsongen startar nu i helgen (6-7 april) och Stafsinge inleder borta mot Malmö-laget Prespa Birlik, Ullared åker norrut för att möta Assyriska medan Vinberg börjar på hemmaplan mot Qviding.

Text: Alex Bennheden

Textruta med tips om bollsnack

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter