Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

En gård full av upplevelser

På Gunnagård samsas glada grisar, får och höns med busiga barn och kvalitetsmedvetna livsnjutare i en härlig symbios. I de vackra dalgångarna kring Svartrå ligger denna lantliga oas och du är välkommen att hälsa på.


Tänk att barnen släpper skärmarna för en stund och leker så som vi vuxna nostalgiskt minns det. En lek som är öppen för fantasi och upptäckarlust. Som gör att man blir smutsig men också lycklig ända in i själen. Visst vill vi att våra barn ska få uppleva det. Och tänk att kunna kombinera det med mat gjord på bästa tänkbara råvaror. Sådana platser finns och du har just hittat en.

Drömmen om Gunnagård

Här hälsar Jannike Westin Näslin och Richard Näslin oss välkomna. Drömmen om Gunnagård har funnits i tankarna men vägen dit har varit krokig och vuxit fram efterhand.

Paret har drivit flera företag inom boende och restaurang, ibland flera samtidigt. När barnen kom så prioriterade de om och tänkte; aldrig mera företagare! Och hus letade de efter i stan. Men så blev Gunnagård till salu och flyttlasset gick till åkrar och ängar och skogsbygd i Falkenbergs inland. Och så gick det som det gick med staden och anställningar.

– Är man två entreprenörsjälar som älskar att jobba ihop och som dessutom båda är uppvuxna på en gård så ser man bara möjligheter, skrattar Jannike

Barnen Stella 9, och Majvi 2, har varit högst involverade i hela företagsresan. Richard och Jannike ville lära dem om var maten kommer ifrån. Så det hela började med en hushållsgris av svenska lantrasen linderödsvin. Suggan Greta fick sällskap av galten Gösta och en kull om året försåg familjen med bra kött. En restauranggrossist hörde av sig och samtidigt fick de nys på en fin besättning som var till salu.

Gårdsbutik, man kommer ur dörren med kaffekanna.

En destination växer fram

Resten är som man brukar säga historia. 2019 kom de över en stuga som blev en gårdsbutik. Jannike som var ledig mycket på somrarna tänkte att ett våffelcafé vore trevligt. En lekplats till de egna barnen slutade i ett lekområde, minizoo, trampetraktorbana och käpphästbana till alla barn som besöker gården. Det byggdes också en stuga som hyrdes ut för övernattning.

Sommaren 2020 blev hektisk, corona gjorde att folk sökte sig ut på landet och ville hitta alternativ till utflykter. De fick mer gäster än vad de kunnat drömma om. Nu rustar de sig med att bygga ut parkering, toaletter och en helt ny större gårdsbutik där det också kommer erbjudas rejäla luncher från grillen.

– Vi märkte att folk ville stanna här länge. Såklart ska ingen gå hungrig hos oss så vi utökar i år våffelcafét med en bbq-restaurang, berättar Richard.

– Dessutom saknar du krögarlivet lite fyller Jannike i. Och råvaror har vi ju!

Två små barn matar getter.

Personligt med hög kvalité

Ja här har vi faktiskt att göra med experter. Gunnagård har fått utmärkelsen Exceptionell råvara, den högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal når upp till varje år. Sveriges kockelit bedömer köttkvaliteter vid ett årligt Smakmöte som skulle kunna beskrivas som en SM-final i köttkvalitet.

På Gunnagård står dessutom bonden själv och serverar maten och det personliga mötet är något paret brinner för. De kan förklara hela kedjan och vill gärna sprida kunskap om bra mat. Trots att cafét ligger en bit ut på landet har de flera stammisar som inte kan vara utan charkvåfflan någon längre tid.

Våffla med charkuterier på.

Säsongens nyheter på Gunnagård

Jannike ser möjligheter i det som man kan ta tillvara på. Här är det autentiska och återbruk som gäller. För barnen är det enkla ofta fullt tillräckligt. Stella och Majvi har satt sin prägel på den nya Äventyrsskogen. Här kommer man bland annat mötas av inte en inte-nudda-mark-bana, en lekstugeby och en käpphästbanan i fälttävlan-stil.

Boendedelen kommer också att utökas. Två glampingtält och en A-formad stuga med panoramafönster ska komma på plats.

– Tänk att vakna upp vid femsnåret, se ut genom fönstret och dimman som lättar från marken och hjortar som fridfullt betar utanför. Plocka upp sin frukostkorg med bara bra råvaror. Det är att komma nära naturen som vi tror många längtar efter, säger Jannike.

Hela verksamheten bygger på det som paret tycker är kul. Kanske är det därför som de, trots osäkerheten i år, planerade in musikkvällar. Det blir små spelningar med stora artister. Läs mer: Evenemang på Gunnagårdlänk till annan webbplats

Skylt, i bakgrunden en gammal traktor.

Livet på landet ger livskvalité

– Det som driver oss är också den livskvalité vi har i att vara hemma och styra över vår dag själva. Att kunna sitta uppe och titta på film en tisdag eller välja att ta städet på morgonen istället och åka och bada med familjen. Det är en otrolig frihet, säger Richard.

Nu är frågan, har de kommit fram. Är utvecklingen av gårdens alla upplevelser klar?

– Nja, varenda vår vet vi vad vi ska utveckla till sommaren, sen ska vi bara vårda det vi har. Men alltid i september så har vi nya planer och skissar på nya möjligheter, skrattar Richard.

Ett tips är att hålla utkik efter exklusiva middagar i höst.
Mer info hittar du på Gunnagard.selänk till annan webbplats

gris

Hitta hit

  1. Adress: Svartrå 412, Ullared

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter