Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Promenad längs Ätran

Runt Ätran är det sagolikt vackert. Här kan du motionera, cykla, promenera eller bara sitta ner en stund på någon av bänkarna och vila ögonen på Ätrans strömmande vatten. Denna tur tar dig till fots runt Ätrans vackra promenader och även förbi några av de guldkorn som finns alldeles intill.

Längd: ca 4 km


FRÅN TURISTINFORMATIONEN gå över Stortorget och ner på Köpmansgatan. Du kommer sedan fram till Storgatan som är Falkenbergs äldsta och längsta gata. På Storgatan 24 ligger Värdshuset Hwitan.

Vy över trädgården.

1. Värdshuset Hwitan

Ett av stadens äldsta stenhus, byggt i början på 1700-talet. Sören Sörensson, sedermera borgmästare, lät bygga huset som privatbostad åt sig, men med en krog och gästgiveri i bottenvåningen. Fasaden är gjord i grov falkenbergsputs som är vit, därav namnet Hwitan. I huset har inrymts såväl systembolag som vandrarhem under åren. Numera drivs Hwitan som hotell. 

Gå till vänster och sedan ta första vägen till höger in på Doktorssträtet. Här finns ett grönt trähus med vita knutar.

Exteriör av det ljusgröna trähuset på Storgatan 16.

2. Storgatan 16 / Doktorssträtet

Detta hus byggdes 1869 av Doktor Ehrengranath. Det var han som anlade Doktorspromenaden som går på andra sidan av Ätran, se nr 6. Han har även gett namn åt gatan Doktorssträtet. 

Gå Doktorssträtet ner till Ågatan. Sväng vänster och följ Ågatan som leder dig till Laxpromenaden längs Ätran. Ån Ätran börjar norr om Ulricehamn och är ca 250 km lång. Ätran är stadens pulsåder, och det är runt detta livfulla vatten som staden Falkenberg vuxit upp.

Flugfiskare i vadarbyxor stående i Ätran

3. Laxfisket i Ätran

Laxfisket har anor långt tillbaka i tiden. På 1600-talet var fisket kronoegendom som utarrenderades. Stadens arrende till kronan för fisket avskrevs i samband med grundskatteavskrivningen år 1885–1904. 

Från Laxbron (strax innan kraftstationen) till Söderbron (vid museet) pågår det laxfiske i Ätran från april till september. Fiskekort behövs och kan köpas på www.ifiske.selänk till annan webbplats.  

Ågatan slutar och Laxpromenaden tar vid.

vy över ätran och tullbron

4. Laxpromenaden

En mycket vacker och naturskön promenad- och cykelväg som anlades 1971. Den börjar på Ågatan och slutar vid kraftstationen, ca 2 km längre bort. Längs med promenaden finns det bänkar där du kan sätta dig och njuta av naturen! 

Första bron du passerar är Fajansbron. Gå under denna bro och fortsätt Laxpromenaden tills du kommer till Laxbron och gå över den.

fiskare som fiskar från Laxbron

5. Laxbron/Laxfiskestugan

På denna bro håller många laxfiskare till och här ligger även laxfiskestugan. På stugans vägg finns en tavla med information om vem som fångat lax under säsongen. Här finns toalett som är öppen under april–september.  

Fortsätt förbi laxfiskestugan på stigen vid ån. Du går nu på Doktorspromenaden. Följ denna vackra promenad längs ån.

Tom parkbänk intill Ätran med utsikt över staden

6. Doktorspromenaden

Promenaden har fått sitt namn efter stadsläkaren, doktor Gustaf Adam Ehrengranath, som var läkare i Falkenberg 1856–1877. Han ville ge sin tids falkenbergare tillfälle att göra stärkande promenader. På egen bekostnad lät han göra i ordning den promenad som nu bär hans namn. Promenaden var färdig 1861 och är 2 km lång.

Porträttmedaljong utmed Doktorspromenaden

7. Porträttmedaljong

En brunn med porträttmedaljong av doktor Ehrengranath, finns längs med promenaden. Ovanför Doktorspromenaden finns det en motionsslinga i skogen som är ca 2,2 km. 

Du kommer till Fajansbron igen (där finns en trappa upp till motionsslingan). Fortsätt vidare, under Fajansbron tills du kommer till Vallarnas friluftsteater.

En kvinna går under gröna, lummiga träd på vallarnas friluftsområde.

8. Vallarnas Friluftsområde

Detta härliga naturområde är på 270 000 kvm. Vallarna har fått sitt namn efter de försvarsvallar som omgav Borgen Falkenberg, (se nr 11). Under 1800-talets slut och 1900-talets början, förändrade några driftiga personer Vallarnas utseende. Doktorspromenaden anlades och en omfattande trädplantering genomfördes. Rudolf Abelin, Norrvikens trädgårdars välkände trädgårdsmästare och A.F Bergkvist, som sedan blev Falkenbergs förste stadsträdgårdsmästare, utförde en omfattande trädplantering av björk och bergtall i dungar. Även rhododendron planterades in på sluttningarna ner mot ån. Omkring 1920 hade Vallarna fått sin form, som vi ser idag.

publikhav framför scenen på vallarnas friluftsteater

9. Vallarnas Friluftsteater

En av Sveriges vackraste och mest välbesökta friluftsteatrar med drygt 1600 platser. Det är en fantastisk anläggning mitt inne i stan med underbar omgivning. Denna scen används frekvent av olika arrangörer under hela sommaren. 

Gå förbi Friluftsteaterns scen och sväng vänster uppför backen, längs med teaterns arena. Vid backens slut följ stigen åt höger.

get på vallarnas minizoo

10. Äventyrsbana och minizoo

Här kan man stanna och ha en heldag! Du kommer först till en liten äventyrsbana samt minizoo med getter och olika fågelarter. Här finns bord och bänkar att rasta vid. Ta gärna med en fikakorg.  

Fortsätt stigen åt vänster efter minizoot tills du kommer till en stor lekplats.

flicka som leker på vallarnas lekplats

11. Vallarnas lekplats

Till denna stora och uppskattade lekplats kommer både falkenbergare och turister. Här finns bord och bänkar och en allmän toalett. Bredvid lekplatsen finns en minigolfbana, käpphästbana och pumptrackbana.

Flicka och pappa sitter vid skateparken.

12. Skateparken

För de större barnen finns här en skatepark och en parkourbana. Det finns också en frisbeegolfbana, utegym och boulebanor i området.

Du ser Kapellkyrkogården på vänster sida. Kapellkyrkogården anlades år 1884 när kyrkogården vid S:t Laurentii kyrka i Gamla stan övergavs. Under 1800-talet flyttades många kyrkogårdar ut från stadskärnorna på grund av att människor blev alltmer medvetna om vikten av god hygien. Man började tvätta sig noggrannare och det blev populärt att dricka brunn. 

Fortsätt vägen fram till dess slut. Gå över vägen och du är framme vid borgruinen.

Gamla stenruiner från borgen Falkenberg

13. Borgen Falkenberg

Detta är ruinerna av en försvarsborg som kallades Falkenberg. Den anlades troligen vid 1200-talets slut och var den danska kungamaktens utpost mot norr. Borgen förstördes 1356, återuppfördes, men brändes slutgiltigt av Engelbrekts bondehär 1434. Därefter övertog staden borgens namn. Borgruinen och försvarsvallarna runt borgen var länge större och mer framträdande än idag. När Tullbron byggdes användes sten från borgen och på 1880-talet sprängdes en del av borgen bort när Mellersta Hallands Järnväg drogs rakt över borgen. Det som finns kvar av borgen är den framgrävda källaren av det fyrkantiga befästningstornet. Man tror att tornet haft liknande utseende som Kärnan i Helsingborg. 

Vid ruinerna finns det bord och bänkar att rasta vid. Här står konstverket Skattvårderskan.

Konstverk i sten föreställande en kvinna som sitter vid en vattenfylld brunn

14. ”Skattvåderskan”

Skulptur i brons och granit av Halmstadskonstnären Bernard Andersson, 1965. Anspelar på sägnen om Ätrajungfrun. Slottsherren Eskil Krak härskade år 1346 på borgen Falkenberg. Samma år anföll Hertig Erik av Sverige slottet. Kraks syster gömde, enligt sägnen, slottets skatter i det underjordiska valvet där hon frivilligt inneslöts av nedrasade stenmassor. En ande i form av en tupp vakar sedan dess över jungfrun och skatten och gör dem osynliga för alla skattsökare. Om Falkenberg en gång skulle råka i nöd kommer tuppen att gala, jungfrun vakna och överlämna skatten till Falkenberg.

Tullbron.

15. Tullbron

Falkenbergs mest kända byggnadsverk. Tullbron har med rätta kallats ”Sveriges vackraste stenbro” och är sedan 1984 skyddad som byggnadsminne. Den gamla bron av trä ansågs vansklig att använda och dessutom ville man ha bron längre ner mot havet. Som plats för brofästet föreslogs borgen Falkenbergs ruiner. Arbetet påbörjades 1756 och tog nästan fem år. Arkitekten hette Carl Hårleman och efter hans död fullföljde Carl Cronstedt ritningarna. 

Uttagande av brotull pågick ända fram till 1914. År 1825 var brotullen 1 öre för gående, 2 öre för mindre boskapskreatur och 5 öre för häst. Post, soldater och fångtransporter hade fri passage. Det är just brotullen som givit bron dess namn. 

Gå över bron och fortsätt rakt fram. Strax efter bron ser du ett magasinliknande korsvirkeshus på höger sida, Restaurang Gustaf Bratt.

Gustaf Bratt är ett korsvirkeshus i tegel och rött timmer.

16. Gustaf Bratt

Affärsmannen Anders G Hellman lät 1861 bygga detta spannmålsmagasin. Inte mindre än åtta sådana här magasin uppfördes i stan under perioden 1861–72. Det är det nordligaste korsvirkeshuset av denna typ. Byggnaden användes fram till andra världskriget som spannmålsmagasin. Därefter hyrdes huset av Gustaf Bratt, som gett byggnaden sitt namn. Han var äggexportör och här förpackades äggen innan de exporterades till utlandet. Denna verksamhet upphörde på 1950-talet. Numera finns här restaurang och nattklubb. Läs mer på: www.gustafbratt.selänk till annan webbplats 

Fortsätt Brogatan upp tills du ser en vacker park på vänster sida – Badhusparken.

grusgång genom lummig grönska som leder fram till konstverk i Badhusparken

17. Badhusparken

I Badhusparken ”Året runt parken” kan man sitta och vila och njuta av all grönska. Här blommar alltid någon växt. Parken har 60 träd och buskar samt 100 perenner av olika slag. I parken finns lekredskap och utomhuskonst av olika slag att beskåda. 

Gå tillbaka på Brogatan och sväng vänster in på Storgatan. Du är nu tillbaka i centrum.

Ha en fortsatt trevlig vistelse i Falkenberg!

Hitta hit

  1. Holgersgatan 7, Falkenberg


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter