Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Drömmen om ett självhushållande liv på landet

Hönsen struttar omkring fritt och kacklar sådär hemtrevligt. Blommorna i självplocksodlingen strålar ikapp med solen. En vilsam vy över åkrar, ängar och skog. Det här är Bloms Gård och Jackie Bloms vardag och arbetsplats.


Händer som plockar i blommor.

Resan hit, till en gård med djur och odlingar runt varje knut, har inte direkt varit spikrak för Jackie Blom. Men drömmen om att odla och skörda i takt med naturen, att förse människor med schysst mat har alltid funnits där. Steget togs när torpet familjen bodde i blev för trångt, tonårsbarnen längtade efter egna rum. Då fann de denna gård i Heberg, strax söder om Falkenberg, med fint läge och stor potential.

Jackie Blom

Gröna fingrar

Jackie har intresset för odling med sig från barnsben. Mormor och morfar hade först gård, sedan kolonilott med både blommor och grönsaker.

- I deras lilla oas sprang jag och min bror som barn och nu äntligen har jag detta, säger hon och slår ut med armarna.

I fem år har familjen bott på gården. Det har varit mycket jobb då uthusen var väldigt nedgångna. Boningshuset var dock renoverat så det blev fullt fokus på ladugården och att skapa odlingar.

Hönor

Ett med naturen

Jackie odlar både grönsaker och blommor för självplock. Men det som går att äta ligger henne varmast om hjärtat.

- Jag drivs av att ge människor mat, bra mat. Producerad utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Jag vill ha hela kretsloppet här på gården, berättar Jackie.

Och här finns höns och ankor i flera olika raser. Ett gäng får betar runt gården. Allt för att det ska finnas ett fungerande kretslopp med egen gödsel. Och eget kött.

Jobbet på gården tar aldrig slut. Man och barn är inte så engagerade i odlandet men Jackies mamma kommer gärna ut och hjälper till i utbyte mot kaffe och mat.

- Det bli oftast omelett, skrattar Jackie.

Honung

Gårdsbutik med växtvärk

Jackie har en rad olika jobb med sig i bagaget och utbildningar inom både bageri och trädgård. Efter jobb hos både Mostorp och Skrea Ost kände hon sig redo att driva egen gårdsbutik. 2021 slogs portarna till den lilla gårdsbutiken upp. Här finns nu ägg, grönsaker, lammskinn och honung.

- Det är superspännande med honung. Min vän Linda driver Klintefjords Skafferi och hon är honungssommelier. Hon har flera kupor här på gården så jag säljer honung gjord på gårdens blommor, berättar Jackie.

På gång är en större gårdsbutik. Dömmar finns också om att ha en fruktodling och en nötodling. Om dom lyckas köpa till mer mark vill säga, som skulle behövas för sådana projekt.

Stor efterfrågan på närproducerat

Jackie jobbar fortfarande deltid på Skrea Ost, både för att det behövs och är roligt.

- Det är viktigt att ha kollegor! Och med Monica Bondesson som driver Skrea Ost kan jag ha givande samarbeten, säger Jackie.

Det är tydligt att folk uppskattar att köpa av småskaliga producenter. Lammlådor och även grislådor som de lade ut till försäljning i sociala kanaler sålde slut på bara ett par timmar. Även att komma ut och handla direkt av den som odlat ger ett mervärde till det man köper och ska äta. Vilket är bra för kunskapen, matsvinnet och inte minst smakupplevelserna!

Får

Gör ett besök

Gårdsbutiken är öppen med självbetjäning alla dagar kl 10-18. På torsdagar kl. 17-20 är det alkoholfria bubbelkvällar med självplock av blommor, smakprover på gårdens godsaker och en välfylld gårdsbutik.

Mer om Bloms Gård hittar du på hemsidalänk till annan webbplats och Instagram.länk till annan webbplats

Blommor

Hitta hit

  1. Bloms Gård, Heberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter