Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Det kokar på Sveriges matdestination nummer ett

Det bubblar, pyser och sjuder om Falkenberg runt om i Sverige just nu. Nyfikna blickar höjs när man hör om den lilla staden på västkusten och fler och fler berättar om stora matupplevelser paketerade i en småstads idylliska miljö.


Du är bjuden!

Uppståndelsen är något vi är oerhört glada och stolta över. Speciellt eftersom den där uppmärksamheten inte är någonting som kommit gratis över en natt. Vad är det då för något som gör att lilla Falkenberg sticker ut i en tid där sociala medier, flash-notiser och stress genomsyrar luften vi andas? Är det den inspirerande halländska miljön det pratas om? Miljön och det skiftande landskapet vars variation inom korta avstånd verkligen är häpnadsväckande. Här samsas salta hav, sandstränder, strandängar, milslånga åkrar, fält, sjöar och djupa skogar. Nej, just nu är det snarare den kulinariska bredden och den gastronomiska upplevelsen man framförallt tänker på.
De senaste åren har staden verkligen befäst sin plats som en av landets mest upplevelserika destinationer inom matkulturen. Uppfödare, odlare, gårdsbutiker, små mejerier, matkreatörer och restauranger, tillsammans kallade Falkenbergs Skafferilänk till annan webbplats, har korta avstånd till varandra och deras gemensamma strävan och unika samarbete under många år har resulterat i att det vallfärdar matintresserade turister till den lilla staden vid havet – oavsett tid på året!

Närbild på en tallrik med pasta.

Falkenbergs Matdagar

Som fysisk festival så har Falkenbergs Matdagarlänk till annan webbplats paketerat allt det där och mycket mer, slagit in det i ett lokalodlat omslagspapper och givit det till oss matälskare så att vi har kunnat se, ta på, dofta och smaka på den gemenskap och det samarbete som under så många år gjort det kulinariska Falkenberg till vad det är idag. Som en slags tillfällig påminnelse av det som pågår i Falkenberg året runt. För precis så är det. I Falkenberg så bubblar det hela året, det pågår ett ständigt långkok skulle man kunna säga. Här finns familjekrogarna, gastrobaren och restaurangerna med hög klass i centrum, pizzanörderi i lantlig idyll i Skrea och ännu mer pizzanörderi hos Lilla Napoli i en till synes anspråkslös gammal kiosk några stenkast från Ätran. På Ugglarps strand kan man medverka i en upplevelsemiddag gjord på bland annat tillbehör plockade på strandängarna och här anordnas smakäventyr till både fots och cykel där du får möjlighet att besöka flera matskapare vid samma tillfälle.

Personer handlar av en foodtruck.

Utmaningar som utvecklar

Den ständigt spirande kreativiteten som bland annat hjälpte till att ge oss utmärkelsen ”Året värt en resa” av White Guide 2018 har inte heller stannat av på grund av pandemin. Kanske har till och med den nyfikna och kreativa ådran snarare gjort att vi i Falkenberg klarat oss bättre än många andra i dessa svåra tider. Falkenbergs Matdagar har ställt om och blivit en roadtrip mitt bland maten, restauranger har snabbt skapat egna webshoppar där gäster som inte vill göra fysiska besök kan köpa både take away och få sin mat hemkörd och överallt anpassas och utvecklas matdestinationen Falkenberg. På varje väldoftande restaurang, på varje prisbelönt café och på varje sprudlande mötesplats. Utmaningarna vi ställs inför utvecklar oss.

Pizza på väg in i stenugn.

Strålkastare på säker restaurangscen

Under det senaste, mycket märkliga, året har vi märkt att många fler äntligen väljer att semestra i Sverige. Istället för långa flygresor väljer allt fler att uppmärksamma vad vårt eget helt fantastiska land har att erbjuda. Strålkastarna har helt enkelt riktats inåt. I Falkenbergs fall så lyser de där strålkastarna framförallt upp vår restaurangscen. Den där scenen som faktiskt är densamma som vår miljö. För våra restauranger befinner sig precis där det dramatiska landskapet förändras. Precis där havets vågor slår in över Skrea Strand och sprider sitt saltstänk ligger Ocean och Köket. På samma sätt ligger Glommens fiskekrog tryggt förankrat ett stenkast från kajen i Glommen där fiskebåtarnas äventyr i dramatiska stormar och höga vågor genom alla tider försett oss med fisk och skaldjur. Lägg därtill Globalize foodtruck och deras gudomliga hamburgare som ena dagen befinner sig i ett industriområde och nästa njuter av solnedgången vid en blommande sommaräng eller Sveriges bästa vägkrog Laxbutiken som är så otroligt mycket mer än bara en vägkrog. Det är snarare ett utflyktsmål och en sprudlande lektion i råvarukvalitét och mathantverk.

Entre till restaurang i lantlig miljö.

Välkommen hem till oss

Så oavsett vad du eller din familj är för människor, oavsett om ni tycker om fine dining eller minnesvärda naturfenomen där maten står i fokus så finns det här i Falkenberg. Rikta den där strålkastaren åt det håll som passar er bäst. För här är vi i ständig utveckling, här finns ett pandemisäkrat och makalöst smörgåsbord av kvalitativa matupplevelser som serveras för att ni ska bli överraskande nöjda. Och vi vill verkligen att alla ska få ta del av samarbetet vi jobbat så hårt för och är så stolta över. Välkommen till matdestinationen Falkenberg och hjärtligt välkommen hem till oss.

Utforska Falkenbergs Skafferilänk till annan webbplats

Sällskap som äter middag på restaurang i mörk miljö med levande ljus.

Text: Alex Bennheden

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter