Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Den Corona-säkrade kalaskokerskan

”Det är alltid lätt att vara efterklok”. Ett uttjatat och otroligt sant uttryck, som dessutom sällan är speciellt upplyftande att höra. Susanne Ottosson sade i januari 2020 upp sig från sitt arbete som diakon inom Svenska kyrkan för att satsa helt på att som kalaskokerska driva hemmakrog i Eftra. Sedan kom det där viruset…


Hon är uppvuxen i Falkenberg och beskriver kyrkan som ”famnen i hela mitt yrkesliv”. Det är där hon har jobbat under större delen av sitt vuxna liv, som kantor och diakon. Däremot var det när hon fick jobb som husmor på ett Wettershus Retreatgård utanför Gränna 2014 som hennes liv kom att ta en ordentlig vändning.

– Jag har alltid varit matintresserad, berättar Susanne. Men det var när jag som husmor fick laga mat och servera mitt första stora sällskap som jag insåg att jag älskar det. Jag blev nästan gråtfärdig, fortsätter hon.

Susanne i köket, vid spisen.


Hemmakrog

Efter två år som pendlande husmor hamnade hon inom kyrkan i Falkenberg igen men det där matintresset ville inte ge med sig. Susanne började fundera på om hon inte kunde låta människor komma hem till henne på idylliska Klockaregårdenlänk till annan webbplats, där i backen på väg ner mot Suseån i Eftra söder om Falkenberg. Precis där det salta halländska kustlandskapet möter bördiga åkrar, vackra ängar och betesmark. Det bästa av två världar skulle man kunna säga. Sagt och gjort så tog hon tjänstledigt och började testa sin idé för slutna sällskap under våren 2019.

– Jag fick så otroligt mycket push från så många människor som verkligen trodde på min idé. Så den 3 juli hade jag öppet för allmänheten för första gången. Folk kommer i mindre sällskap men alla gäster äter tillsammans vid långbord och ingen vet vad som ska serveras för kvällen. Det ska kännas precis som att vara hembjuden hos någon.

En röd hallandslänga med port där man kan köra in på gårdsplanen.


Nära inspiration

Susanne berättar om sin inspiration, bland annat sina matintresserade söner och om närheten till producenterna i Halland. Om hur fantastiskt det är att kunna handla varor inom korta avstånd, plocka vildhallon vid huset för att sedan laga mat och servera den till gäster - under en och samma dag. Maten som serveras varierar beroende på Susannes kreativitet och säsong, och sällan serveras samma rätt flera gånger. Hon experimenterar mycket och älskar att testa nya menyer.

Det är tydligt att den återkommande tråden i hennes verksamhet är hållbarhet. I maten, men även i det sociala mötet och även i inredningen i Klockaregårdens lilla uthus. Det är maken Tomas som står för byggandet. Han är även försökskanin i Susannes experimenterande med örter, grönsaker och olika rätter och kanske viktigast av allt, han diskar efter gästerna.

Närbild på kryddlådor och blommor.


The Edible Country

Hemmakrogen på Klockaregården var ju tänkt att bli hennes nya heltidssysselsättning. Men det blir uppenbarligen inte alltid som man tänkt sig. I och med Corona-virusets framfart så tog alla bokningar tvärstopp.

Det hon istället tänkt ha som en kul sysselsättning vid sidan av är nu istället mer högaktuellt än någonsin, den corona-säkrade Falkenbergsversionen av The Edible Country! Det vill säga upplevelsen där man som gäst blir serverad mat från en lokal matkreatör utomhus, på stranden i vackra Ugglarp. Man bokar det permanenta bordet, kock, kunskap och mat på en och samma gång och maten tillverkas av råvaror från trakten och örter från stranden. Som gäst får man också vara precis så involverad i matlagningen som man vill - oavsett förkunskap.

Flygbild över strandrestaurangen med ett bord.


– Det är tre timmar av en otroligt härlig upplevelse, säger Susanne. Jag tycker att man får ut mer om man är involverad i matlagningen men många väljer också att bara sitta och umgås och ha det trevligt. Debuten nere vid bordet i år var en helt magisk upplevelse. Sol, värme, blå himmel, glittrande hav, nästan ingen vind och hyggligt varmt ända tills vi bröt upp vid halv nio-tiden på kvällen. Goa, härliga gäster som verkligen gick all-in med matlagningen och så en fantastisk råvarukorg från Ugglarp som fick sällskap av ost & yoghurt från Skrea Ost och charkdelikatesser från Mostorp. Plus nässlor från ängen, rabarber från grannen och strandkål på stranden. En superlokal trerättersmeny!

Susanne serverar dricka till gästerna.


Kalaskokerska

På ungefär ett år har Susanne Ottosson alltså gått från fast anställd diakon till hemmakrögare i Eftra och matprofil som lagar mat i sanden på Ugglarps strand. Men kock vill hon ändå inte kalla sig.
– Kalaskokerskor fanns förr i varje bygd. De gjorde mat på just kalasen. Och även om de flesta i min bygd kommer hem till mig så blir det en del hembesök, lite catering och i sommar har vi även något mindre bröllop inbokat. Så kalaskokerska känner jag mig nog mer bekväm med.

Ja, det är lätt att vara efterklok. Men det kommer också oftast något bra ur det mesta som händer. I och med pandemin så får till exempel nu ännu fler människor möjlighet att laga mat på en idyllisk, halländsk strand med en före detta diakon, hemmakrögare och kalaskokerska från Eftra.

Läs mer om The Edible Country och boka här>>länk till annan webbplats

 • FAKTA:
 • Namn: Susanne Ottosson
  Bor: Klockaregården i Eftra
  Gör: Kalaskokerska
  Familj: Maken Tomas, två föräldrar och en lillebror, tre vuxna söner och två barnbarn
  Aktuell: Bokningsbar matprofil för The Edible Country

Laga mat utomhus - Susannes bästa tips

Tänk på:

 • Att laga mat utomhus tar tid. Själva matlagningen är en del av utflykten och får ta tid.
 • Var beredd på väderförändringar.
 • Förbered innan. Hacka och skala och så vidare så kan man fokuser på ”det roliga” utomhus.
 • Är det första gången du lagar mat utomhus kan det vara smart att ta med ved, kol och tändvätska om man inte vet säkert att det finns virke dit ni ska.


Recept

Här komme ett par bra recept att börja med för dig som vill laga mat utomhus.

Krabelurer

Rör ihop 1 ägg & 1 dl socker, blanda i 1 1/2 dl mjölk och 3 dl mjöl samt 1 tsk bakpulver ordentligt. Förbered smeten hemma och fyll på t.ex. en vatten- eller sirapsflaska. Stek sedan med olja och doppa i socker. Förslag på tillbehör; grilla frukt och bär, värmen ökar sötman. Gör en kompott av det som växer nära; nypon, björnbär, rabarber, skogshallon, äpplen m.m.

Stekt potatis med strandkål

Om du är vid stranden så är ett tips att använda havsvatten i maten. Var bara noga med att ta från strömmade och inte stillastående vatten.

Koka upp havsvattnet och låt koka några minuter, lägg i potatis och låt koka så den är nästan klar. Skär strandkål i strimlor och fräs den tillsammans med hackad lök i olja/smör tills den mjuknar, låt potatisen steka med tills den fått lite färg. Salta & peppra. Servera med t.ex. Gudmundsgårdens lufttorkade skinka eller ramslökskorv. Eller varför inte stekt grillost från Skrea Ost.

Fat med stekt postissallad.

Text: Alex Bennheden
Foto: Caroline Andersson

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter