Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Den blomstertid nu kommer

Välkommen ut i blomsterprakten hos Växtlunda Blommor, en odling för självplock. Det är bara att ta med sig saxen och välja och vraka och skapa sin egen bukett. Och att få vandra runt i grönskan, lukta och knipsa är en härlig upplevelse i sig.


Blomsterprakt och odlarglädje

I ett fält eller snarare en park med mer än 300 olika sorters blommor är det nog ändå odlaren själv som är allra färgstarkast. Ylva Rudling driver Växtlunda Blommorlänk till annan webbplats i Vesslunda och har stor passion för det som växer.

Det började med grönsaksodling hemma i trädgården. Men för några år sedan tog nyfikenheten på blommor över. Kilagårds Grönalänk till annan webbplats som just öppnat gårdsbutik låg i närheten och Ylva frågade om hon inte kunde få sälja buketter i deras butik.

Det var uppskattat och Ylva ville utöka sin odling. Men den egna trädgården hade sina begränsningar. Det föll sig naturligt att fråga Linnéa och John på Kilagårds Gröna om det gick att hyra en bit av deras mark. Självklart ville dom att Växtlunda Blommor skulle "flytta in" på gården. Här har hon nu gott om plats och även en butik i en av gårdens byggnader.

kvinna binder blommor i gårdsbutik.

Från frö till blomma

I september 2020 planterade hon massvis med lökar och hade självplock på tulpaner våren 2021 - vilket blev en stor succé. Till i år har hon planterat ännu fler lökar.

I januari förvandlas Ylvas garage till en plantskola. Allt hon odlar har hon drivit upp från frö. Alla de ca 300 sorterna som finns i blomsterhavet. Och odlingen är KRAV-certifierad. 

- Jag älskar detta även om det är oerhört mycket jobb. Förutom att vara med familjen så trivs jag allra bäst här, skrattar Ylva.

Blomsterodling.

Mer självplock åt folket

I odlingen får man plocka av hjärtats lust. Man bladar av stjälkarna och en prisbräda finns där man kan se vad omfånget på ens bukett ungefär landar på i pris.

- Det kan vara bra att få ett hum om priset för har man väl börjat plocka är det svårt att sluta. Jag försöker ha sorter som de flesta inte har hemma, det ju är kul att inspirera folk till att lära känna nya sorter, säger Ylva.

Ylva pratar varmt om den glädjen det ger att se människor som tar sin sax och ger sig ut för att sedan komma tillbaka med sina favoriter. Det är en liten stunds grön rehab, man blir både glad och harmonisk av att vistas i blomsterhavet.

Kvinna plockar blommor i en odling.

Spendera en eftermiddag på Kilagård

Att först fika i caféet och handla lite grönsaker och sedan plocka en blomsterbukett är en upplevelse som många uppskattar. Men så är miljön på Kilagård också en lantlig idyll med hönor som kacklar och lamm som skuttar runt. Ylva bor själv i Vesslunda och älskar känslan av att bo på landet men ändå så nära både havet och staden.

Få koll på när odlingen är öppen för självplock här: Växtlunda Blommorlänk till annan webbplats
När caféet och gårdsbutiken är öppet får du koll på här: Kilagårds Grönalänk till annan webbplats
Hitta till fler självplock

Gårdsbutik

Hitta hit

  1. Växlunda Blommorlänk till annan webbplats
  2. Vesslundavägen 115, Heberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter