Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

24 timmar i Falkenberg

Falkenberg är mer än buskis och en alkoholfri arena. Det är hav, mat, kullerstensgator och en uppsjö av smultronställen. Här kan alla bli nöjda. Till och med en familj med en hektisk 24-timmars agenda.


Kl. 10.00 - Gudmundsgården

Jag och min kära familj inledde detta utflyktsdygn strax utanför Slöinge, närmare bestämt i den lilla bygden Asige. Asige är känt för framförallt två saker, Hagbards galge och Gudmundsgården. På den ena platsen finns en sägen om en avrättning och ett brinnande slott. Vi ansåg efter ett familjeråd och barnens vettskrämda blickar att gårdsbutiken Gudmundsgården lät trevligare. Här går grisar och strövar och bökar utanför och gårdsbutiken som funnits sedan 1998 erbjuder ett av Sveriges största sortiment av gårdstillverkade charkuterier. Efter lite beslutsångest, som påminner om när små barn får välja på 50 glassar, handlade vi morgondagens middag innan vi gav oss av mot nästa stopp.

Närbild på man som tar ett kort på grisar med mobilen.

 

Kl. 10.30 – Dagens första fika

Dagens första fika och dagens första bråk. Det hann ändå gå 30 minuter av utflykten innan tre viljor och en diplomatisk pappa gick i klinch med varandra. Bråket skyller vi på Slöinge. Hur kan en så liten ort inte bara erbjuda en modern paddle-tennisbana, utan också på tok för många fikamöjligheter. Mamma röstade på det prisbelönta Solhaga stenugnsbageri. Sonen röstade på SIA Glass där de bl.a. har en prisvärd andrasortering av glass och dottern sträckte upp handen när Slöinge kafferosteri nämndes i förbifarten. Anledningen var troligtvis inte att denne 4-åring är stormförtjust i kaffe utan att hon tyckte jag sa Slöinge KaffeFrosteri och så fort Disneyfilmen Frost nämns så väljer man det om man är fyra år. Diplomatiska pappan fick utslagsrösten och jag valde helt sonika Äppelgården. Ytterligare ett helt fantastiskt fikaställe inom en radie av en knapp kilometer. Här dracks hemmagjord äppelmust och intogs äppelpaj för glatta livet och snart var dagens första debatt glömd.

Café i äppelodlingen.

 

12.30 - Hallands vackraste utsikt

Ännu ett stopp som hade fått min gamla biologilärare att le. Förvisso var han skadeglad men det vore inte för att se mig stånka och flåsa uppför en rejäl kulle, utan för naturen och den vackra utsiktens skull. Smörkullen, ett naturreservat med sin topp 52 meter över havet, kanske inte är något Mount Everest men utsikten och tystnaden är ändå fantastisk. Fornlämningar från Bronsåldern visar att platsen varit offerplats och även använts som vårdkaseberg i gamla tider. Vädret för dagen var klart och undertecknad har hört att man då kan se ända till Kullaberg i Skåne. Jag påstod också vitt och brett att jag skådade det södra länet där i fjärran. Egentligen ser jag med min åldrande syn knappt vad som är framför mig men sambon lade ingen vikt vid det. Hon lade sitt fokus på potentiella faror och ville helst binda barnen i koppel där vi stod och provskrek Ronja Rövardotters vårskrik över de halländska vidderna.

Utsikten från Smörkull.

 

13.35 - Lunch i Falkenbergs innerstad

Falkenbergs centrum ligger på cykelavstånd, eller promenadavstånd beroende på hur aktiv man är, ifrån populära Skrea Strand. Det märks på kullerstensgatorna och de pittoreska torgen där människor ofta är strandklädda. Högklassiga butiker med personlig service varvas med små kaféer och restaurangutbudet är galet bra för en småstad.

Vi beslutade oss för en food truck på Rådhustorget som för dagen serverade burgare. Som småbarnsförälder vet man hur viktig en måltid är. En lunch kan ärligt talat hjälpa eller stjälpa en hel dagsutflykt. Därför såg både jag och sambon på våra barn med tysta, följdsamma ansiktsuttryck där de tog bett efter bett på de foodtruck-gjorda hamburgarna. ”Det var gott!” skrek de i kör innan de sprang och kollade på den rinnande fontänen mitt på torget. Vi pustade ut och åt klart under tystnad.

 

14.40 - Sagocaféet

Min älskade andra hälft låg steget före mig efter lunchen. Jag var helt enkelt inte på min vakt när hon berättade för våra barn om Sagocaféet som låg några hundra meter bort och att där fanns kakbuffé, glass och lekpark. Sen berättade hon för mig om de livsviktiga butiker hon var tvungen att besöka. Därefter lät hon helt sonika sin ondskefulla plan gå i lås där barnen föll över mig som lejon på en gasell och jag hade inga andra val än att gå mina barns viljor till mötes. Sagocaféet here we come! Mamma ska shoppa.

Sagocaféet var dock en helt fantastisk utflyktsplats för barnfamiljer. En inhägnad trädgård med sittplatser, liggplatser, hängmattor, studsmatta och mycket mer. Lägg därtill tidigare nämnda kakbuffé, fika, glass och välbehövligt kaffe så har vi en oas för semestrande familjeföräldrar som inte vill annat än att deras barn ska vara nöjda, glada och framförallt somna tidigt på kvällen.

Den färgglada trädgården i caféet.


15.45 - Incheckning, skate & parkour

”Laga ni äta vi” sjöng jag med tillgjord röst under vår promenad runt otroligt vackra Ätran. Barnen bönade och bad om att jag skulle vara tyst när de fascinerat följde laxfiskarna där de stod mitt ute i den forsande ån och kastade med fiskespö och lina. ”Det ser ut som en dans” utbrast dottern imponerande över de rytmiska kasten. ”Doktorspromenaden”, ett naturskönt stråk längs med den rinnande Ätran är en behaglig plats att promenera på. Även för rastlösa barn som ofta kommer på hur trötta de är i benen. Här kantas promenaden av ett stort område, Vallarna, med djur som getter, höns och grisar, en stor lekplats, frisbeebana, motionsslinga och framför allt den berömda ”Vallarnas friluftsteater”. Här har det spelats buskis i 20 år och den populära Allsång på Vallarna besöks varje sommar av några av Sveriges mest populära artister.

Barnen blev framförallt exalterade av de coola ungdomarna som skejtade i skateparken och de testade entusiastiskt på den superläckra parkourbanan tills deras kinder var alldeles rosiga av ansträngningen. Vi checkade därefter in på Vallarnas B&B hundra meter bort precis mitt emot enormt populära Lilla Napoli, enligt många Sveriges bästa pizzeria.

Barn som åker i Skateparken.

 

16.20 - Gekås

Efter ytterligare ett familjeråd var vi åter igen på väg. Under familjerådet diskuterades det om vi skulle spendera dagens sista timmar genom att åka till stranden, spela minigolf, gå på teater eller bara flanera i centrum. Pappas slutgiltiga förslag blev fiske i Ljungsjön strax utanför Falkenberg. Mammas förslag blev en trip till norra Europas största varuhus. Efter att barnen fått veta att det på Gekås fanns en enorm leksaksavdelning blev mitt friluftsförslag nedröstat. Inte nog med att jag misslyckades i mitt röstfiske, dessutom sjöng tre fjärdedelar av familjen högt, glatt och falskt att de skulle till Ullared de tre milen från Falkenberg.

Någon timme senare så känner jag mig som 9 år igen. Mina ben sticker, jag är varm och otroligt rastlös. Efter ett snabbt överläggande med sonen lägger vi in vårt veto och beslutar att det är dags för dagens sista hållplats innan det bär av tillbaka till vårt bed & breakfast för välbehövlig sömn.

Glada barn i en kundvagn utanför Gekås Ullared.

 

19.30 - Grilla vid Ljungsjön

24 timmar i Falkenberg gick på tok för fort. Hela familjen har haft en härlig tid och det är så mycket mer vi hade velat göra. Vi avslutar också vårt utflyktsdygn på absolut bästa sätt.

Köttet vi inhandlade på Gudmundsgården grillade vi precis intill idylliskt lugna Ljungsjön mellan Falkenberg och Ullared. Barnen sov i varsin filt framför den öppna elden där jag och min sambo satt och tittade ut över det blanka vattnet. Det är nästan lite poetiskt när månen speglas i sjön. Poetiskt ända tills jag sneglade över axeln och påmindes av de gula plastsäckarna från Skandinaviens största varuhus som tar upp på tok för mycket plats i bilen.

”Nästa år stannar vi en vecka” konstaterade sambon nöjd.

Solnedgång över sjö.

Skribent: Alex Bennheden

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter