Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

100 platser att besöka i Falkenberg

Nyfiken på vad du kan göra i Falkenberg? Här kommer ett bra tips: På Facebook hittar du sidan Veeras utflykter kring Falkenberglänk till annan webbplats, en källa att ösa ur med över 100 trevliga och lagom spännande äventyr för hela familjen. Nedan berättar Veera hur allt började och beskriver sina 10 favoriter.


Återupptäckte Falkenberg

Veera Gyllenborg är 38 år och bor på Västra Gärdet med äkta mannen Mats och fyra barn, 2, 5, 11 och 13 år gamla. Hon arbetar som textillärare på Hertingsskolan, Långavekaskolan och Långåsskolan. Hon är en typisk hemvändare, hon är från Falkenberg från början men flyttade härifrån för studier och jobb. Sen flyttade Veera tillbaka till hemstaden igen när hon fick sitt första barn.

- Det bästa med Falkenberg är att naturen och landskapet är så omväxlande, här finns allt – hav, stränder, sjöar, berg och skogar, berättar Veera.

Samlar på utflykter

Idén till Veeras Utflykter fick hon av en kollega som tyckte att hon skulle ge ut en bok med tips om platser att besöka eftersom hon ofta åker ut och hittar nya ställen tillsammans med resten av familjen.

- Jag funderade på det ett tag men kom sedan på att jag istället skulle starta en Facebooksida, den är lätt för mig att uppdatera och tillgänglig för alla som söker tips på utflyktsmål.

- Jag saknade själv något liknande när jag flyttade tillbaka till stan, så nu har jag skapat ett eget och jag tror att den har kommit många till nytta, iallafall verkar det så på all den positiva responsen jag har fått, säger Veera.

Tipsa Veera

Sidan utvecklas hela tiden och Veera tar tacksamt emot tips från följare. De har bidragit till att hon själv har hittat nya ställen.

- Det är bara roligt att ha sidan, jag har listat över 100 platser kring Falkenberg så den fungerar även som en idébank för mig själv när jag inte vet vart vi ska åka, berättar Veera.

 

Upptäck Veeras favoriter

1. Yngeredsfors

Yngeredsfors är ett riktigt klassiskt utflyktsställe, platsen blev allmänt känd sedan Jan Jörnmark skrev om den i Övergivna platser. Yngeredsfors är ett vattenkraftverk som har varit övergivet sedan 1960-talet, här finns flottnings- och kvarnrännor och höga dammvallar kvar. En naturstig med skyltar leder dig till sevärdheterna vid den forna forsen, stigen är till en början barnvagnsvänlig. Här finns picknickbord och möjlighet att grilla. Ett spännande utflyktsställe men man får hålla koll på småbarnen. Ibland fylls forsen med mycket vatten, var uppmärksam på detta. Parkering finns utmed väg 716. För den som inte vill gå den tillrättalagda vägen kan jag tipsa om att besöka forsen från andra sidan Ätran.

2. Näset

Strax söder om Skrea strand ligger Näset, ett fint område med en liten naturhamn och strand. Här kan man sola, bada och fiska krabba. För de äldre barnen är det roligt att klättra på klipporna här. Parkering finns där Roddarevägen slutar, sedan går man bara rakt ner mot havet över hedarna och sanddynerna.

3. Bengtesgårds äng

Bengtesgårds äng är en av få bevarade slåtterängar i Halland. En äng med lång historia och ett fantastiskt fint naturreservat med gamla ekar, askar och hasselbuskar. Det här är ett utmärkt ställe för en fika eller en picknick, mycket barnvänligt. En stig leder genom reservatet, här finns också picknickbord för den som vill slå sig ner och njuta av naturen en stund.

4. Sumpafallen

Genom naturreservatet Sumpafallen forsar Högvadsån och här kan man njuta av ett frodigt landskap och en plats med rik kulturhistoria, här har det malts vid kvarnplatsen sedan 1700-talet. Ruinerna efter den senaste kvarnen finns kvar än idag. Vill man vandra så finns här en stig på cirka 2 km som går längs med Högvadsån. Från parkeringen vid gården Sumpa leder en stig ner till fallen, stigen är ganska brant men ändå barnvagnsvänlig. Vid Sumpafallen finns flera grillplatser och picknickbord.

5. Knobesholmssjön

Knobesholmssjön, eller Borrsjön som den också kallas, är en riktig doldis bland utflyktsmålen i Falkenberg. Denna lilla sjö är ett smultronställe och ligger strax utanför Asige. Följer man vägen till höger om parkeringen kommer man till ett vindskydd med en grillplats, detta vindskydd går att boka över natten genom Friluftsfrämjandet. Vägen fram till vindskyddet är barnvagnsvänlig. Vill man så går det att vandra runt hela sjön ca 4,4 km, då varierar terrängen med grusväg, skog, stig och skogsväg.

6. Ätrafors

Ätraforsdammens badplats är en fin kommunal badplats. Här finns brygga, flera grillplatser, fotbollsplan, gungor och beachvolleybollplaner. Stranden är grusig och något brant så man får hålla koll på småbarnen här. Strax intill badplatsen finner man ett luftvärnstorn som byggdes under andra världskriget. De flesta liknande torn är nu rivna men detta torn vid Ätrafors vattenkraftstation står alltså kvar än idag. Det brukar gå att besöka tornet invändigt under ekomuseets dag.

7. Yttra Berg

I Yttra Berg finner man ett landskap som var vanligt förr, hamlade träd, slåtterängar, odlingsterrasser och fägator. Här finns fyra natur- och kulturstigar som är självguidande med hjälp av en pappersfolder som finns att få vid parkeringen eller vid Aronsgården. Stigarna är inte fullt barnvagnsvänliga men det går bra att vandra en bit på grusvägen med barnvagn, omgivningarna är mycket vackra och nästan pittoreska. I Yttra Berg finns även ett gårdsmuseum man kan gå in i och lära sig mer om människorna som en gång levde här.

8. Ljungsjön

Vid Ljungsjön finns en populär kommunal badplats med grillplats och brygga. Runt sjön går en vandringsled på ca 4 km som börjar vid badplatsens parkering och är väl utmärkt. Stigen går igenom omväxlande barr- och lövskog och på vissa ställen är det lite sankt, här ligger det spångar. Stigen tog ungefär 1tim 20 min för oss att gå i mycket maklig takt och med 4-åring med. När man har gått ca 1 km finns det en grillplats nere vid vattnet. Ett tips är att inte ta ner mot badplatsen utan istället fortsätta vägen fram så att man hamnar på andra sidan Ljungsjön, här vid Häströr kan man beskåda mäktiga bronsåldersrösen, 30 meter i diameter stora och de enda av sitt slag i Halland.

9. Skomakarehamnen

Skomakarehamnen är ett fridfullt litet smultronställe med en strand och en gammal stenpir. Här kan man ta sig ett dopp och kanske fiska efter krabbor bland stenarna. För att hitta hit kör man från stan mot Glommen, nästan mittemot där Skomakarleden går in till höger mot Skogstorp tar man istället ner på en liten grusväg till vänster mot havet.

10. Björekullen

Björkekullen är ett torpställe och ett naturreservat där man kan titta på gamla byggnader och vandra omkring i odlingslandskapet. Bada och grilla kan man göra vid den lilla badplatsen i den närliggande Björkasjön. Det går också bra att vandra runt Björkasjön, stigen är 5,5 km lång och går igenom varierande terräng med vacker natur och bokskogar.


Veera Gyllenborg.

För fler härliga tips:
Facebook: Veeras utflykter i Falkenberg
länk till annan webbplats
Instagram: @veeras_utflykterlänk till annan webbplats

Vi rekommenderar

Relaterat