Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

10 måsten i FBG

Alla städer har det där landmärket som måste förevigas med en bild. Paris har Eiffeltornet och London har Big Ben. Falkenberg har Tullbron, Sveriges vackraste stenbro. Men här finns fler unika upplevelser. Vi har samlat några av de platser du inte får missa vid ditt besök.


Stränderna

Få svenska kommuner har så mycket strandkust som Falkenberg. Mer än 13 km av vår kust är sandstränder och ungefär 4 km består av klippor, sten- och strandängar. Oavsett om man föredrar sand mellan tårna, en picknick bland betande kor eller helst sprider ut sin filt mot en stabil klippa så finns här något för alla.

Det var i början av 1900-talet som människor började vallfärda till Falkenberg för stärkande miljöombyte, salta bad och vila. Havet sades ha en mäktig förmåga att bota och stärka och visst är väl havets påverkan starkare än någonsin. Varje år besöker mängder av människor vår kust för att ta igen sig och bygga upp sina krafter, främst på sommaren men även under resten av året. Här finns långgrunda och varma vattenbryn, kilometerlånga strandpromenader, klippor och badbryggor. Oavsett om du besöker Falkenberg för att svalka dig en varm sommardag eller se på vilda, häftiga höstvågor i november får du här en strandupplevelse, svår att toppa på något annat ställe i vårt land.

Upptäck Falkenbergs stränder

 

Tullbron

Det finns få landmärken som förknippas så mycket med Falkenberg som Tullbron. Den vackra stenvalvsbron, som byggdes i mitten av 1700-talet, går över den forsande Ätran och binder samman centrum och den södra delen av Falkenberg. Namnet kommer ifrån att en fram till 1914 fick betala tull för att ta sig in i staden.

Oavsett årstid eller väder så står den där, stabilt och tryggt. När livet och vardagen i staden går upp och ner som sig bör så står Tullbron kvar som en pålitlig klippa, ett vackert och omtyckt monument för stadens invånare och besökare. Miljoner laxar har tagit sig under bron genom åren, vid dess södra fäste firas sommaren varje år med otaliga picknickar och på nyårsnatten samlas Falkenbergare här för att minnas och se framåt.

Tulbron är belyst så du kan beskåda den i all sin prakt - även nattetid.

Mer om Tullbron

 

Varuhusets fasad.

Gekås

4,8 miljoner besökare per år. Försäljning för 5,2 miljarder kronor. Sveriges starkaste varumärke och Sveriges största besöksmål som bidrar till att varuhuset varje år besöks av fler människor än både Liseberg och Gröna Lund. Det finns inget slut på fascinationen över Gekås i Ullared. Även invånarna i Ullared och Falkenberg pratar fortfarande, nästan 50 år sedan starten, med beundran och fascination över fenomenet Gekås. Varuhuset har idag en yta på ca 77 000 kvm och rymmer ungefär 7000 kunder samtidigt och tv-program som ”Ullared” och ”Ullared - Jakten på storsäljaren” bidrar till varuhusets popularitet.

De natursköna omgivningarna runt Gekås har självklart fått en skjuts av varuhusets framgångar och numera finns otaliga sysselsättningar, restauranger och övernattningsmöjligheter i den lilla orten i Hallands vackra inland. Höghöjdsbanor, fiskemöjligheter och camping är bara en bråkdel av verksamheterna i bygden och inne på varuhuset finns numera både restaurang, sportbar och lekavdelning.

Mer om Gekås Ullared

 

Morups Tånge

Det 210 hektar stora och otroligt vackra naturreservatet ses av många som Falkenbergs mest fantastiska plats. Här får man på en gång mycket av det som är så typiskt för det halländska kustlandskapet. Här möts det vilda, salta havet och de gräs- och sandbeklädda betesmarkerna, vackra blommor och häckande fåglar. Den klassiska bilden av de betande djuren mot havets horisont kröns så klart av Morups Tånge fyr, den ståtliga fyren som stått på exakt samma plats sedan 1840-talet.

Ornitologer samsas här med barnfamiljer och promenerande pensionärer och trots den 28 meter höga fyrens bristande rörelseförmåga har den både ett fyrsällskap och ett twitterkonto. Om du någon gång letat efter en plats där allt i Ulf Lundells ”Öppna landskap” passar in så har du hittat den.

Hitta till Morups Tånge

 

Portal på Vallarnas Lekplats.

Vallarna

Det är svårt att tro att man befinner sig så nära Falkenbergs centrum som man faktiskt gör när man är på Vallarna. Området hittas precis på andra sidan Tullbron, vid Ätrans södra strand. Här står laxfiskarna och testar fiskelyckan och runt Doktorspromenaden vandrar dagligen hundratals invånare för att avnjuta den vackra inramningen. Vallarna är en oas för alla som befinner sig i Falkenberg och här lever den vackra naturen, lekplatserna, picknick-ställena, djuren och allt det andra som gör Vallarna unikt i en slags härlig symbios.

Hit vallfärdar lediga föräldrar med sina barn och raska motionärer för att springa på motionsspåret. Den välkända friluftsteatern samsas med bökande grisar, vackra promenadstråk kring den rinnande Ätran, discogolf, skatepark, parkourpark och mycket mer. Vallarna är helt enkelt det perfekta utflyktsmålet när man befinner sig i Falkenberg, oavsett om man vill testa utegymmet, se på buskis, spela minigolf eller vila ut under de stora, lugna ekarna med en glass i handen.

Besök Vallarna

 

Ätran följer vägen mellan Askome och Gällared.

Hallands vackraste väg

I samband med att Vägverket fyllde 150 år så röstades sträckan mellan Askome och Gällared fram till Hallands vackraste väg. Här i det halländska inlandet följer man Ätran och Ätraforsdammen i ungefär en och en halv mil av otroligt vackert landskap. Ofta sägs det att Halland är ett Sverige i miniatyr och på denna plats är det väldigt lätt att förstå.

Vägens omgivning är kantad av praktfull skönhet och även den störste vägskeptikern har svårt att inte kapitulera för dess otroliga atmosfär. Ju närmare du kommer Gällared, desto tätare blir skogen och här finns en väldigt rik flora och fauna. Längs hela vägen finns också flera picknickställen med bord och bänkar och ska man till exempel åka från Falkenberg till Ullared är det värt den lilla omvägen bara för att kunna dricka en kopp kaffe på denna fantastiska väg.

Gör en utflykt

 

RIAN Designmuseum

I Falkenbergs gamla stad, bland kullerstensgator och 1800-talsbebyggelse, ligger Falkenbergs museum, numera kallat RIAN Designmuseum. Huset uppfördes 1865 i korsvirkesteknik och ursprungligen användes det som spannmålsmagasin. Här samsas numera modern design med intressant designhistoria och museets café har dessutom utsikt över den forsande Ätran. Här anordnas flera utställningar per år och guidade turer, föreläsningar och dramatiserade stadsvandringar är sådant som står på programmet. Till Designmuseets entréplan är det gratis inträde och dessutom finns en barnhörna och under loven arrangeras barnaktiviteter.

Besök Rian Designmuseum

 

Doktorspromenaden

Längs Ätran slingrar sig Doktorspromenaden, ett rogivande promenadstråk vars ursprungliga syfte idag är starkare än någonsin. 1861 stod den två km långa promenaden färdig och det var stadsläkaren Gustaf Adam Ehrengranath som på egen bekostnad lät anlägga stråket. Han ville ge Falkenbergarna möjligheten att gå energigivande och stärkande promenader.

Ännu idag, över 150 år senare, promenerar, går och springer hundratals människor längs den forsande Ätran varje dag. De mäktiga, rofyllda och lugna trädkronorna skuggar promenaden, änderna matas, skratten från Vallarnas friluftsteater ekar och laxarna hoppar i ån. Här får man ett lugn över sig och det ständigt närvarande vattnet bidrar till en mäktig naturupplevelse trots närheten till stadskärnan. Det räcker oftast med en upptäcktsfärd på Doktorspromenaden för att man innerligt ska förstå vad doktor Ehrengranath ville uppnå för över 150 år sedan.

Ta en promenad här

 

Två tjejer ligger i poolen på The Retreat club.

The Retreat Club

Precis där den berömda stranden möter det härliga Kattegatt ligger ett av Sveriges mest populära hotell nämligen Falkenberg Strandbad. Här blir man bortskämd med en utsikt som för tankarna till paradisöar i fjärran och få saker är så rogivande som en stor sol som sakta sjunker ner bakom horisonten. Det som eventuellt är mer rogivande skulle väl vara ett besök på deras spa ”The Retreat Club”, en av Sveriges lyxigaste spaupplevelser.

Här hittar du 3000 kvm ren njutning med pooler, både in- och utvändigt, relaxsängar, bastu, öppen brasa, stor pool-lounge och mycket mer som får själen att fullständigt slappna av. Detta spa har erhållit ett antal prestigefyllda utmärkelser och priser den senaste tiden och har utnämts till ”Europas bästa luxery resort” på den internationella galan ”World luxery spa awards”.

Ta mig till The Retreat Club


Pizza framför stenugnen på Lilla Napoli.

Lilla Napoli

På den södra sidan av Ätran ligger den lilla pizzerian som tagit världen med storm. Lilla Napoli huserar i en gammal kiosk, precis bredvid en bilverkstad och den anspråkslösa fasaden avslöjar egentligen ingenting om vilka skatter som serveras innanför dess väggar.

Här möter man Ville och Besmir, två vanliga killar som de senaste åren spenderat all vaken tid med att försöka få till den perfekta napolitanska pizzan. Tusentals degar har knådats till perfektion, studieresor har gått till Neapel och världens alla tomater har synats in till minsta kärna. Den självkritiska och ödmjuka personalen hymlar inte med att deras fokus varken ligger på inredning, komfort eller service. Här stänger man när degen är slut och skulle degen någon dag inte leva upp till killarnas stenhårda bedömning - då öppnar man inte alls. Här möts man av hängivelse och dedikation man tidigare sällan skådat, här fokuseras det endast på att kunna servera dig den optimala napolitanska pizzaupplevelsen.

Spännade, ta mig dit!

 

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter