Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Laxens Dag

Vill du veta mer om laxen? Då ska du komma på Laxens dag med flera spännande aktiviteter knutna till det hoppande silvret. Dagen börjar med en föreläsning på Vallarnas Friluftsteater. Sedan kan du gå vidare till fältstationer med olika teman; allt från guidade turer kring Hertingforsen och kraftverket, elfiske, introduktion till sportfiske och prova-på-kast med flugspö.


Tider

Tider för evenemanget

Datum

Tid

19 september

17.00

Priser

Evenemangets priser

Kategori

Pris

Gratis

0 kr


Lär dig mer om laxen

Ätran är västkustens i särklass viktigaste vattendrag för laxproduktion och här finns också Sveriges största bestånd av atlantisk vildlax. Stammen bedöms vara naturlig och opåverkad från odling, som dominerar många andra vattendrag i dag. Laxens Dag är ett tillfälle att lyfta laxen och berätta om vad som har gjorts och vad som behöver göras i framtiden för att Ätran och Högvadsån ska få behålla sin unika vildlaxstam. 

Arrangemanget ingår i Laxens år 2019länk till annan webbplats. International Year of the Salmon 2019 är ett internationellt initiativ för att informera om och öka intresset för åtgärder och forskning för bevarande, restaurering och långsiktigt hållbart nyttjande av laxbestånden och laxens livsmiljöer.

Program

Vallarnas Friluftsteater kl. 17.00
Föreläsning med Erik Degerman, Miljöanalytiker på SLU-aqua och en av de som har mest kunskaper om atlantlax i Sverige idag.

Här kommer du få lära dig om laxen och dess speciella livscykel men också hur det ser ut med beståndet för atlantlaxen i Ätran och på den svenska västkusten. Vilka utmaningar finns och hur ser prognosen ut för framtiden?

Hertingforsen kl. 18.30–20.00
Fältstationer inom olika ämnen på temat lax. Aktiviteterna är utomhus så klä dig efter väder.

 • Hertingprojektet - Ingmar Alenäs, tidigare kommunekolog i Falkenberg
  2014 invigdes Hertingforsen och projektet för fria vandringsvägar vid Hertingskraftstation lyfts som är ett av de mest genomgripande exemplen på åtgärder av den här typen i Europa. Projektet är ett föredöme för vatten med vandringsproblematik och anses vara bästa möjliga teknik i dagsläget. Vad var bakgrunden till projektet, vad gjordes och hur blev resultatet?

 • Utsläppsfri vattenkraft och lax i samexistens - Karl-Göran Olofsson, ingengör på Falkenbergs Energi och Jens Melin, miljöchef på Falkenbergs Energi
  Världen står inte enbart inför utmaningar att bevara och skydda laxen. Klimathotet är ett överhängande problem och de lösningar vi väljer för elförsörjningen i framtiden måste fungera i samvaro med naturvärden. Vid Hertingskraftverk producerar Falkenbergs Energi ”bra miljöval”-märkt el och sköter driften av vandringsvägen. Här utvinner man el genom vattenkraft utan att vildlax och andra vandringsfiskar tar skada.

 • Hållbar lokal förvaltning och laxens betydelse för besöksnäringen - Johan Bengtsson, arbetar med att utveckla laxfisketurismen i Falkenberg och med förvaltningsfrågor i Ätrans nedre fiskevårdsområde
  Varje år ägnar sig ca 1,4 miljoner svenskar sig åt fiske vid något tillfälle. Att fiska efter äkta vildlax är dock något ut över det vanliga och en upplevelse som skattas högt hos de mest hängivna fiskarna. Fisket måste dock alltid ske på ett sådant sätt att man inte äventyrar det framtida beståndet. En fungerande lokal förvaltning och ett aktivt fiskevårdsarbete i våra vattendrag är en förutsättning för att utveckla fisket och turismen runt fisket.

 • Sportfiske efter lax - Jesper Ljungberg, fiskeguide och flugfiskeinstruktör
  En kort introduktion till sportfisket efter lax och öring. Vad är det för utrustning man använder och hur gör man för att locka laxen till hugg. Beskrivning av de olika metoderna och möjlighet att prova på kast med fluga.

 • Vattnet – laxen och människan - Representanter för Ätrans vattenråd
  Vatten är en förutsättning för allt liv och laxen ses ofta som en indikatorart för bra vattenkvalité. Vi behöver vatten av bra kvalité och behöver därför ta god hand om vårt vatten. Det är inte bara laxen som behöver vatten. De flesta hushållen och industrierna i Falkenbergs kommun får idag sitt vatten från Ätran. Vattenrådet arbetar med frågor som rör den långsiktiga förvaltningen av vatten, vår gemensamma resurs.

 • Elfiske – ett viktigt verktyg i förvaltningen - Lars-Göran Pärlklint, fiskevårdskonsult Ekoll AB, Hans Schibli, vatteninspektör vid Länsstyrelsen i Halland och Thomas Lennartsson, förbundsdirektör Sveriges Fiskevattenägarförbundet
  För att få en bild av hur artsammansättningen och återväxten ser ut i ett vattendrag är elfiske ett viktigt verktyg. Kontroll av fiskförekomsten genom elfiske har lång tradition i Halland där de första fiskena genomfördes redan i början av 1950-talet. Här får man möjlighet att bekanta sig med hur ett elfiske går till och varför det är viktigt.

 

Loggor.

Laxens Dag arrangeras av Ätrans Nedre Fvof i samverkan med Sveriges Fiskevattenägareförbund. Eventet har medfinansierats av Havs- och vattenmyndigheten genom anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö.

Hitta hit

 1. Vallarnas Friluftsteater, Falkenberg

Andra evenemang